портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Обласний конкурс "Жінка Донеччини": Наталія Круподеря (номінація "Жінка у владі")

Опубліковано 25 серпня 2023 року, 18:18 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації представляє учасниць обласного конкурсу «Жінка Донеччини». Знайомтесь - Наталія Круподеря (номінація "Жінка у владі").

Наталія Сергіївна Круподеря народилась і проживає в селі Галицинівка Новогродівської територіальної громади Покровського району Донецької області.  У 1984 році закінчила Галицинівську середню школу,  у 1988 році — Луганський сільськогосподарський інститут. З 2002 року обіймала посаду секретаря Галицинівської сільської ради. 

Після того. як у зв’язку з об’єднанням територіальних громад, Галицинівська сільська рада Мар’їнського району Донецької області увійшла до складу Новогродівської міської ради, вона була призначена старостою Галицинівського старостинського округу, до складу якого входить три населених пункти: Галицинівка, Карлівка і Долинівка.

Під час повномасштабного наступу росії у 2022 році на її плечі лягла відповідальність за роботу округу, який знаходиться в зоні бойових дій.

Наразі пані  Наталії  доводиться виконувати такі обов’язки, які не під силу навіть деяким чоловікам: моніторити ситуацію у населених пунктах під час обстрілів, підвозити та роздавати жителям цих населених пунктів питну воду, хліб та гуманітарну допомогу.

У травні 2023 року російські окупанти зруйнували греблю Карлівського водосховища, через що кілька сіл опинилися під загрозою підтоплення. Росіяни від початку широкомасштабного вторгнення постійно обстрілювали Карлівку, завдаючи ударів саме по греблі, нехтуючи тим, що від цих дій страждають насамперед цивільні. У результаті руйнування дамби під загрозою підтоплення опинилися села, серед яких і Галицинівка. Понад 7,5 мільйонів кубів води зійшло з Карлівського водосховища. Наталія Сергіївна  сприяла організації евакуації цивільного населення з ввірених їй населених пунктів.

Староста представляє інтереси жителів села. Сільська громада для неї – це наче велика родина зі своїми радощами та бідами, з проблемами та зі святами. Поважне, чуйне ставлення старости до своїх людей визначає рівень довіри до влади в цілому й авторитет службовця, як особистості. Так вважає пані Наталія, такими принципами керується у своїй роботі на благо людей. 

Умови воєнного стану змінили принцип роботи старости, з’явилися нові службові  обов’язки та зобов’язання перед сільськими мешканцями. Наталія Сергіївна здійснює комунікацію між міською військовою адміністрацією та громадою села, веде облік ВПО, опікується багатодітними сім’ями, пільговими категоріями населення. Завжди знає потреби кожної родини не лише тих, що залишилися в старостинському окрузі, а й тих, що поїхали в евакуацію в інші регіони. Інакше й бути не може. Адже вона має дбати про залишені оселі та подвір’я, про порядок у «спільному домі».

Важкою була минула зима для Галицинівського старостинського округу. Наталія Сергіївна мала розв'язувати проблеми з електропостачанням, водопостачанням, допомагати людям дровами та вугіллям, ладнати пошкоджені від обстрілів вікна та дахи в людських оселях. А ще  — видавати гуманітарну допомогу. Ще допомагати хлопцям – військовим.  І так щодня  і цілий день. А вночі мала відбути свою зміну чергування у Пункті незламності. А ще - безліч людських проблем, сліз, розмов…, щоб утішити, підтримати, вселити віру у те, що обов’язково все буде добре. А ще – власна сім’я, якій потрібна її жіноча увага, тепло і любов.

А поза роботою вона — активна, весела, цілеспрямована жінка, ще й відповідальний керівник.  Жінка, яка допоможе, дасть пораду, заспокоїть.  В тому сенс її життя і праці!

Матеріал надано управлінням сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації