портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Обласний конкурс "Жінка Донеччини": Оксана Подлєсна (номінація "Вчителька року")

Опубліковано 16 серпня 2023 року, 21:51 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації представляє учасниць обласного конкурсу «Жінка Донеччини». Знайомтесь - Оксана Подлєсна (номінація "Вчителька року"). 

Оксана Подлєсна – вчителька української мови та літератури Української загальноосвітньої школи І-III ступенів №13 Селидівської міської ради Донецької області, модераторка кіноклубу документального кіно Docudays UA.

Народилась вона у селі, серед мальовничих краєвидів Західної України, любов до мови та літератури Оксані прищеплювали змалку. Ще в дитинстві вона годинами проводила в затишній шкільній бібліотеці, читаючи твори таких велетнів української літератури, як Тарас Шевченко, Леся Українка та Іван Франко. 

Освітня подорож привела її до Донецька, міста мільйонів троянд. Тут Оксана з непохитною рішучістю здобула диплом магістра за спеціальністю «Філолог. Викладач української мови та літератури». 

Після закінчення навчання Оксана не повернулася до рідного села, а сповнена рішучості робити внесок у розвиток громади Донеччини, озброївшись пристрастю до викладання української мови та літератури та серцем, сповненим мрій, розпочала свою кар’єру вчителькою в Українській ЗОШ І-III ступенів №13 Селидівської міської ради Донецької області. 

Потім їй пощастило стати класною керівницею для позитивних, талановитих і розумних дітей. Саме вони допомогли їй зрозуміти, що професія вчителя важлива. 

Перетворення в суспільстві відбуваються через конкретні кроки та дії, тому для досягнення процвітання країни важливо не мати страху і брати на себе активну роль у запровадженні змін. З таким закликом проактивна вчителька мотивує своїх учнів брати участь у різноманітних проєктах, під час виконання яких вони формують в собі ключові компетентності, необхідні у подальшому житті. Своєю діяльністю Оксана та її учні вже змінюють світ на краще: в рамках Всеукраїнської освітньо-мотиваційної програми “Країна взаємно красивих людей” від ГО Go Global команда учнів Української ЗОШ І-III ст. №13 Селидівської міської ради та Чернігівської ЗОШ І-III ст. №13 Чернігівської міської ради Чернігівської області сформулювали власне бачення відбудови України та своєї участі у процесі, яке об'єднали у «Маніфест Змін», взяли участь у Всеукраїнському зимовому креативному кемпі Art Resilience, під час якого учасники відвідали освітні лекції з професійними спікерами, говорили про сучасне мистецтво, мистецтво фотографії, моушен-дизайн, особливості створення коміксів, графічний дизайн, анімацію, відео контент та креативність, стали учасниками Summer vibes art camp і у фіналі представили свій крутезний проєкт «Шкільний мурал», Всеукраїнського проєкту "Адвент відеокалендар" від Асоціації євроклубів Нікополя за підтримки European Union in Ukraine та Euroquiz.org.ua та ін.

Наразі Оксана працює директоркою Української ЗОШ І-ІІІ ступенів №13 Селидівської міської ради Донецької області та формує позитивний імідж закладу освіти шляхом участі в різноманітних інноваційних проєктах, таких як Міжнарожна Програма HP Innovation and Digital Education Academy (HP IDEA), Міжнародна програма соціальної та фінансової освіти «Афлатін» від міжнародної фундації «Aflatoun International» (Нідерланди) (БФ «Доркас»), Міжнародний проєкт PALS 2030, всеукраїнському проєкті Flowers4School, Всеукраїнський проєкт «Вивчай та розрізняй: інфомедійна грамотність», Всеукраїнський проєкт з медіаграмотності “Розумію”, Міжнародна програма «Занурення в СЕЕН», Всеукраїнський проєкт «SAFE SPACE – невідкладна психосоціальна підтримка для учнів та шкільних вчителів» та ін.

Вона - переможець Всеукраїнського конкурсу «Моя школа – медіаграмотна», який проводився Академією української преси за підтримки Міністерства освіти і науки України, фіналістка «Конкурсу кращі практики молодіжної роботи в Україні», лауреат конкурсу DOCU Club на кращі адвокаційні заходи серед команд кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA, координатор учнівського проєкту «Марафон «Be Internet Awesome»» за підтримки Представництва ЄС в Україні.

У 2021 році Оксана долучилася до роботи інноваційного майданчика для розвитку соціальних і громадянських компетентностей учнів - шкільного клубу-філії Докудейз «DOCU/club», який входить до Всеукраїнської Мережі кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA, шляхом участі у менторській програмі мережі DOCU/CLUB.

На базі Української ЗОШ І-ІІІ ст. №13 кіноклуб працює вже 3 роки та не припиняє свою роботу ні через дистанційне навчання, ні через повномасштабне вторгнення. Оксана успішно інтегрує документальні фільми в навчання, а учні мають можливість дивитися зразки документального кіно українських та світових режисерів, які отримали найвищі нагороди на фестивалях документального кіно в багатьох країнах світу. Після показів учні долучаються до дискусій, де обговорюють проблеми, що їх вирішують герої фільмів, дізнаються про права людини й навчаються ці права поважати та захищати. 

Під час модерації документального кіно вчителькою було обговорено незліченну кількість тем: питання дискримінації за різними ознаками, про права людини на освіту, працю, сім’ю, свободу слова, вибору, думки, питання відносин громадянина і держави.

Але найбільше Оксана пишається тим, що після повномасштабного вторгнення ворога на наші землі вона не припинила своєї роботи, а продовжила тримати освітній фронт та психоемоційний стан дітей.

Досвід роботи шкільного клубу-філії Докудейз «DOCU/club» був описаний в інтерв’ю з представниками ГО «Докудейз» «ГОВОРИТИ НЕ МОЖНА МОВЧАТИ. ТЕМА ВІЙНИ В УЧНІВСЬКІЙ АУДИТОРІЇ». Кіноклуб в час воєнного стану допомагає дітям і всім іншим триматись, проговорювати хвилюючі на сьогодні питання. Допомагає розвивати національно-патріотичне виховання, громадянські компетентності в наших дітях. 

«Під час повномасштабної війни наші діти змінилися, бо в багатьох рідні на фронті. Вони дійсно хочуть навчитися прожити своє життя недаремно. В нашому клубі ми говоримо, що так, іде війна, наші герої там гинуть, але вони віддають життя заради нашої перемоги, заради нашого майбутнього. І дітям стає легше й зрозуміліше. Вони дивляться документальне кіно, де є справжні герої, потім діляться своїми емоціями і ми помічаємо, що їм це допомагає втримувати внутрішню рівновагу. Вони прийняли, що йде війна, вірять у перемогу й чекають на неї».

Оксана вірить, що якщо наші діти виростуть обізнаними в правовій тематиці, у дорослому житті їм буде значно легше давати собі раду. Мріє про те, щоб учні після випуску зі школи згадували свою альма-матер, як освітній заклад, де кожна дитина отримує можливість для розвитку своїх здібностей. І це буде найвища оцінка її роботи.

Публікація підготовлена управлінням сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації