портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Обласний конкурс "Жінка Донеччини": Олена Олехнович (номінація "Культурне досягнення року")

Опубліковано 30 серпня 2023 року, 14:46 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації представляє учасниць обласного конкурсу «Жінка Донеччини». Знайомтесь – Олена Олехнович (номінація "Культурне досягнення року").

Олена Олександрівна Олехнович 02.01.1983 року народження, начальник відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини Покровської міської ради. Освіта вища: Слов’янський державний педагогічний університет, 2009 рік, «Початкове навчання», викладач педагогіки та методики початкової освіти; Державний вищий навчальний заклад «Донецький національний технічний університет», 2012 рік, Державна служба, спеціаліст державної служби.

Олена Олехнович народилася у м.Луганську. З дитинства закохана в українські народні пісні, їх проникливість та мелодійність. Займалася сольним співом, часто брала участь і перемагала в різноманітних вокальних конкурсах, адже співала від душі, серцем відчувала, що в піснях – ДНК українського народу.

Олена Олександрівна розпочала свою трудову діяльність у сфері культури у січні 2002 року на посаді провідного методиста районного методичного центру відділу культури й туризму Красноармійської райдержадміністрації. У 2009 році обійняла посаду головного спеціаліста відділу.

Її творчі дані, наполегливість, високий рівень самоорганізації, креативність та любов до культури сприяли значним досягненням у розвитку культурної сфері Покровського району.

2015 року Олена Олександрівна очолила відділ культури, туризму та охорони культурної спадщини Красноармійської міської ради – нині відділ культури, туризму та охорони культурної спадщини Покровської міської ради.

Олена завжди мала високу самовіддачу, наполегливість та креативне бачення. Тож ні на мить не зупинялася та продовжувала займатися тим, що щиро любила, – на високому рівні організовувала заходи, популяризувала та розвивала культуру в громаді.

У 2017 році стала переможцем обласного конкурсу «Молода людина року – 2017» в номінації «Відкриття року в галузі культури та мистецтв».

Впродовж керівництва Олени Олександрівни відділом культури, туризму та охорони культурної спадщини Покровської міської ради зроблено капітальні ремонти трьох закладів культури, повністю оновлені експозиції залів КЗ «Покровський історичний музей». Заходи, що проводяться у Покровській територіальній громаді, виведені на обласний рівень. Проведено велику кількість міських, обласних та Всеукраїнських конкурсів та фестивалів.

Розпочата росією повномасштабна війна змінила життя Олени, але любов до своєї справи не дала опустити руки та знизити планку. Культура, мистецтво – це подих життя. Тож новий виклик, який постав перед Оленою, – відповідь на питання про роль культури під час війни.

Розвиток патріотизму, формування поваги до захисників, меморіалізація героїзму українського народу, а також увічнення пам’яті та популяризація особистостей, важливих для української історії та культури, стали одним із головних напрямків її діяльності.

В пріоритеті – піднесення морального духу українців, організація акцій на допомогу ЗСУ та підтримка земляків-переселенців. За ініціативи Олени був реалізований масштабний проєкт «Про нас» – виставка, яка експонувалась у різних куточках України та об’єднала у собі кілька важливих соціальних місій. По-перше, це підтримка земляків з Донеччини, які через бойові дії були змушені покинути домівки та переїхати до більш безпечних міст Закарпаття, Львівщини, Кіровоградщини тощо. По-друге, репрезентація мешканцям заходу та центру країни справжнього українського містечка на Донбасі, де мешкають патріоти своєї держави, які вірять та чекають на Перемогу.

Благодійний концерт на підтримку Збройних Сил України, що був організований Оленою у вересні 2022 року, покликаний був не лише зібрати кошти для військовослужбовців, а й підняти моральний дух мешканців громади та висловити шану захисникам. Зібрані за його результатами кошти були передані добровольчому батальйону «Покровськ-1».

Серед інших благодійних акцій, ініційованих Оленою, – книжковий ярмарок на підтримку ЗСУ, покликаний зібрати допомогу для військових та долучити місцевих мешканців до читання українських книг.

В умовах повномасштабної війни відділ культури, туризму та ОКС під керівництвом Олени Олехнович зберіг кадровий потенціал, продовжує надавати якісний культурний продукт мешканцям територіальної громади з урахуванням безпекової ситуації, шукає ресурси для розвитку та повоєнного відновлення.

Тільки за останній рік за координаційної підтримки Олени закладами культури громади було подано до донорських організацій понад 30 проєктів, направлених на розвиток культури в умовах воєнного часу та повоєнного становлення.

Олена підтримує думку про те, що у масовій свідомості українців має змінюватися стереотипне уявлення про Донеччину. Тому один із проєктів «Покровськ: до козацьких джерел» має на меті показати розвиток козацтва на теренах нашого краю.

Серед першочергових завдань — збереження спадщини, яка сьогодні перебуває під загрозою фізичного руйнування. Тому один із проєктів – «Культурна спадщина Покровська в цифровому форматі» - має на меті створення 3D моделей культурних об’єктів часів зародження пристанційного селища Гришине (сучасне місто Покровськ).

«Створення концепції культурного центру імені Миколи Леонтовича» – проєкт, який має реалізуватися після перемоги. Адже в Покровську практично в автентичному стані збережений будинок колишнього залізничного училища, в якому викладав Микола Леонтович, автор всесвітньовідомої культурної візитівки України «Щедрика». Створення центру Леонтовича дасть потужний поштовх для розвитку туризму, щоб розповісти всьому світу про культуру українського народу.

Сьогодні у суспільстві часто використовують вислів «культурний» фронт. Олена категорично з цим не погоджується, адже фронт у нас один і він на передовій. А культура та інші галузі – це тил. І Олена разом з колегами наполегливо працює, щоб цей тил був міцним та надійним. З вірою у ЗСУ! З вірою у Перемогу! З вірою в Україну!

Інші новини за темою