портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Очільниця Мінреінтеграції та бізнес-кола обговорили інновації в економічному розвитку Донеччини

Опубліковано 20 січня 2022 року, 18:20

Презентація стратегії економічного розвитку територій пріоритетного розвитку та обговорення законопроєктів, ухвалення яких відкриє можливість реалізації економічного потенціалу Донецької і Луганської областей, пройшла сьогодні, 20 січня, у Донецькій торгово-промисловій палаті у Краматорську.

Заходи відбулися у межах зустрічі Віце-прем’єр-міністра – Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук, першого заступника голови Донецької облдержадміністрації Ігоря Мороза з представниками бізнесу регіону.

Ірина Верещук розповіла про плани впровадження Стратегії економічного розвитку Донецької та Луганської областей. Йшлося як про проєкти, які можна втілювати вже нині, так й ініціативи на довгострокову перспективу.

Очільниця Мінреінтеграції ознайомила учасників зустрічі з основними позиціями законопроєкту «Про запровадження спеціального режиму господарської діяльності на території пріоритетного розвитку у Донецькій та Луганській областях», зареєстрованого у Верховній Раді наприкінці минулого року. Цей документ передбачає формування цілої низки інновацій. Зокрема, Фонду консорціумного фінансування, страхування воєнно-політичних ризиків для бізнесу, створення територій пріоритетного розвитку та активізації програм навчання і перепідготовки населення. Діяльність фонду спрямована на прискорення відновлення економіки регіону.

«Звісно, спеціальний режим передбачає підтримку, в першу чергу, великих виробників, які створюють робочі місця та сплачують податки до місцевих бюджетів. Проте це не скасовує того, що новими правилами зможуть скористатись і ФОПи. Головною вимогою стане створення нових і збереження існуючих робочих місць для розвитку людського потенціалу в районах, які постраждали внаслідок бойових дій. Зокрема, у 18 військово-цивільних адміністраціях поблизу лінії розмежування. Сьогодні ми ознайомились з багатьма проблемами регіону. Інколи вони унікальні, деколи стосуються усієї держави. Уряд та Президент Володимир Зеленський працюють над тим, аби всі підприємці мали рівні умови розвитку. Впевнена, що зміни, які зараз відбуваються у державі, стануть позитивним рушієм для економіки. Зазначу, що питання визначення резидентів зони пріоритетного розвитку розглядатиме спеціальний прозорий орган, який унеможливить махінації й корупцію з боку службовців», - наголосила Ірина Верещук.

Під час заходу також вдалося обговорити ключові можливості та озвучено пропозиції розвитку бізнесу й економічного потенціалу Донеччини в межах упровадження згаданої стратегії.

«Кредитні програми показали свою неефективність у реаліях Донецької області. Для багатьох підприємців досі обмежено доступ до кредитів навіть у державних банках. Тому запровадження нової стратегії дозволить вирішити значну кількість проблемних питань та дасть змогу нашим підприємцям будувати конкурентоспроможний бізнес, який стане рушієм позитивних змін», - зазначив Ігор Мороз.