портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Організація оздоровлення та відпочинку дітей у 2023 році

Опубліковано 30 травня 2023 року, 19:21 , Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації

30 травня 2023 року департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації за участі Державного підприємства «Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики України» та Донецького обласного центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат проведено нараду з представниками структурних підрозділів з питань соціального захисту населення рад територіальних громад, військових адміністрацій населених пунктів області, на якій було розглянуто питання організації оздоровлення та відпочинку дітей області у 2023 році.

Урядом країни впроваджено пілотний проєкт під назвою "Гроші ходять за дитиною".  Цей проєкт має на меті забезпечити фінансування послуг з оздоровлення та відпочинку дітей, які потребують особливої уваги та підтримки, за рахунок бюджетних коштів. Він буде реалізовуватись як експеримент, що дозволить протестувати нову систему монетизації виплат.

Зокрема, малозабезпечені сім'ї з дітьми 7-18 років, що належать до певних категорій (наприклад, діти з інвалідністю, діти з багатодітних сімей), матимуть можливість отримувати кошти на оздоровлення та відпочинок.

Батьки або особи, що їх замінюють, отримуватимуть повідомлення про право на отримання коштів для оплати послуг з оздоровлення та відпочинку через електронні повідомлення. Якщо отримувач має мобільний додаток "Дія" на електронному пристрої, він автоматично отримає повідомлення про можливість отримання фінансової допомоги.

Для отримання послуги батьки або опікуни зможуть отримати спеціальну картку, з обмеженими можливостями використання, на яку будуть зараховуватись кошти для оплати оздоровчих послуг. За допомогою цієї картки сім'я зможе оплачувати послуги в оздоровчих закладах, які беруть участь у проєкті.

Під час наради були обговорені питання участі області в експериментальному проекті, запроваджений на державному рівні, щодо надання та оплати послуг з оздоровлення і відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку вищої категорії, що містяться в Державному реєстрі майнових об’єктів оздоровлення та відпочинку дітей та розташовані в карпатському регіоні, а також алгоритм інформаційного супроводження потенційних отримувачів бюджетних коштів.

Також звернуто увагу на зміни в порядку направлення дітей до дитячого центру «Артек», зокрема в поточному році на безкоштовне оздоровлення в умовах дитячого центру «Артек» мають право діти, які виховуються в малозабезпечених родинах.

Представником Державного підприємства «Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики України» представлено сайт Міністерства соціальної політики України з монетизації дитячого оздоровлення за принципом «гроші ходять за дитиною», на якому можна ознайомитись з переліком дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, які приєдналися до публічного договору з надання послуг з оздоровлення та відпочинку дітей, та іншою інформацією в межах експериментального проєкту.

За посиланням https://rstmo.ioc.gov.ua/mop/e-health можна ознайомитися із сайтом.

Також обговорений порядок оздоровлення та відпочинку дітей за рахунок коштів обласного та місцевих бюджетів, що розповсюджується на дітей, які потребують соціальної уваги та підтримки, та дітей, які виховуються в родинах, зокрема фактично мешкаючих на території області і виїхавших за її межи.

За інформацією департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації