портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Особливості призначення пенсії працівникам національної поліції

Опубліковано 04 липня 2024 року, 12:01 , ГУ ПФУ в Донецькій області

🔰Пенсійне забезпечення працівників поліції здійснюється в порядку та на умовах, визначених Законом України від 09.04.1992 № 2262-ХІІ «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».     

Структурні підрозділи, які входять до складу поліції:      

✅кримінальна поліція;      

✅патрульна поліція;      

✅органи досудового розслідування;      

✅поліція охорони;      

✅спеціальна поліція;      

✅поліція особливого призначення;      

✅інші підрозділи, діяльність яких спрямована на виконання завдань поліції або на забезпечення її функціонування, рішення про створення яких приймається керівником поліції за погодженням з Міністром внутрішніх справ.      

❗Пенсії працівникам поліції призначаються і виплачуються за умови їх звільнення зі служби. У разі повторного прийняття виплата пенсій на час служби припиняється.        

При наступному звільненні зі служби цих осіб виплата здійснюється з урахуванням загальної вислуги років на день останнього звільнення. Не припиняється виплата у разі призову поліцейського на військову службу за контрактом, а також на службу на посади поліцейських до підрозділів поліції особливого призначення.        

📎Час проходження служби в поліції зараховується до страхового стажу, стажу роботи за спеціальністю, до вислуги років, а також до стажу державної служби. До стажу служби в поліції зараховується служба на посадах, визначених ст. 78 Закону від 02.07.2015 № 580-ХІІІ.      

Законом передбачено такі види пенсій:     

🔹 за вислугу років;     

🔹 по інвалідності;     

🔹 у зв’язку з втратою годувальника.        

✅ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ      

Право на призначення пенсії за вислугу років мають працівники поліції, які з 01 жовтня 2020 року або після цієї дати на день звільнення мають вислугу 25 календарних років і більше або при досягненні на день звільнення зі служби 45-річного віку, за наявності страхового стажу 25 років і більше, з яких не менше ніж 12 календарних років і 6 місяців становить військова служба, служба в органах внутрішніх справ, Національній поліції.     

✅ ПО ІНВАЛІДНОСТІ      

Призначається:      

- якщо працівники поліції стали особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, одержаних під час захисту Батьківщини, виконання службових обов’язків;  

- при настанні інвалідності внаслідок каліцтва, одержаного в результаті нещасного випадку, не пов’язаного з виконанням службових обов’язків або внаслідок захворювання, пов’язаного з проходженням служби.

✅ У РАЗІ ВТРАТИ ГОДУВАЛЬНИКА      

На пенсію в разі втрати годувальника мають право члени сімей працівників поліції, які загинули внаслідок виконання службових обов’язків, та сім'ї працівників поліції, які померли внаслідок каліцтва, не пов'язаного з виконанням службових обов'язків, або внаслідок захворювання, пов'язаного з проходженням служби, якщо вони були на його повному утриманні та втратили постійне і основне джерело засобів до існування.

Незалежно від перебування на утриманні годувальника пенсія призначається: непрацездатним дітям, непрацездатним батькам і дружині/чоловікові, якщо вони після смерті годувальника втратили джерело засобів до існування, а також непрацездатним батькам і дружині/чоловікові працівників поліції, осіб, які мають право на пенсію за цим законом, які загинули чи померли або пропали безвісти в період проходження служби або пізніше внаслідок поранення, контузії, каліцтва чи захворювання, що мали місце під час служби.    

📍Пенсії по інвалідності та в разі втрати годувальника призначаються незалежно від тривалості служби.

За матеріалами Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області