портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Павло Кириленко взяв участь в засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

Опубліковано 09 березня 2023 року, 20:34

Начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко взяв участь в онлайновому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке проходило під головуванням віце-прем’єр-міністра з відновлення України - міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова

На порядку денному засідання було 5 питань щодо запобігання та протидії надзвичайним ситуаціям, які можуть виникнути у літній період.

- Передусім обговорили ймовірність масових пожеж у лісах, на торфовищах та сільгоспугіддях. У минулому році в екосистемах Донеччини відбулося 1425 пожеж, якими знищено 3350 гектарів хліба та близько 300 гектарів стерні – збитки склали 83 млн гривень. Варто відзначити, що абсолютна більшість пожеж на хлібних полях зайнялася через потрапляння різних боєприпасів – 95 зі 105, - повідомив очільник області. - Активні бойові дії на території області не тільки підвищують ризик виникнення пожеж, але й часто перешкоджають рятувальникам виїжджати на гасіння, тож зараз першочерговою задачею для пожежників буде не допустити поширення дикого вогню на населені пункти та інфраструктурні об’єкти. Важливо бути готовими до таких випадків і наперед підготувати мінералізовані смуги та просіки, протипожежні бар’єри, облаштувати захисні смуги та забезпечити місця гасіння пожеж водопостачанням.

Обговорили на засіданні й проблему нестачі води в умовах можливого маловоддя. Станом на сьогодні рівень води вище за течією від водозаборів близький до середнього багаторічного, однак ситуацією не можна легковажити.

- Ми вже підготували звернення до Держводагентства щодо необхідних кроків, до яких потрібно вдатися вже у цьому році, щоб створити необхідний резерв води, якого має вистачити в разі настання маловоддя, - зазначив Павло Кириленко. - Великі ризики для водопостачання становлять бойові дії. Зокрема, на початку березня росіяни поцілили в підстанцію, внаслідок чого зупинився один із насосів Карлівської фільтрувальної станції. Без води залишилися поселення Мирноградської, Новогродівської, Покровської, Селидівської, Гродівської та Очеретинської громад – всього понад 130 тисяч людей. Так само внаслідок обстрілів було знеструмлено об’єкти водної інфраструктури у Бахмутському районі – без води залишилися Часів Яр, частина Костянтинівки та довколишні села. До відновлювальних робіт вже приступили, але розуміємо, що повною мірою ризики повторення таких ситуацій зникнуть тільки після того, як ми виженемо  з нашої землі російських загарбників.  Що стосується якості води у Сіверському Дінці, то аналіз у січні-лютому показав, що концентрації фізико-хімічних показників та металів не перевищують гігієнічних нормативів.

Як зазначає начальник обласної військової адміністрації, важливим є своєчасне сповіщення жителів області про надзвичайні ситуації: "Зрозуміло, що зараз найбільшою загрозою залишаються російські обстріли – для інформування про них найбільш оперативним засобом є програма «Повітряна тривога». Крім того, в області працюють електросирени. Також до оповіщення людей залучаються місцеві медіа; гучномовці на підприємствах, автовокзалах, залізничних станціях тощо; пересувні засоби оповіщення поліції та рятувальників; інші засоби оповіщення, визначені керівниками громад".

Окрему увагу під час засідання приділили реагуванню на ймовірний спалах кору. Востаннє в Донецькій області спалах кору відбувся у 2017 році, потім по одному випадку було зафіксовано у 2020 і 2021 роках. За весь минулий рік і перші два місяці цього року у нас не зареєстровано жодного хворого на кір.

- Прийдешній літній сезон несе з собою свої загрози – маємо бути до них готовими, особливо з урахуванням активних бойових дій, які значно підвищують різні ризики, - наголошує Павло Кириленко.