портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Показ вистави «Маріупольська драма» відбувся у столиці в День пам’яті жертв авіаудару в Маріуполі

Опубліковано 17 березня 2024 року, 10:32

Донецька обласна державна адміністрація за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України провели акцію «День пам’яті жертв авіаудару в Маріуполі» до других роковин трагедії. В межах пам’ятної акції у Києві в Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка відбувся показ вистави «Маріупольська драма».

Два роки тому, 16 березня 2022 року о 10.45 російські окупанти вчинили жорстокий акт тероризму, завдавши авіаудару по Донецькому академічному обласному драматичному театру (м. Маріуполь).

Дві надпотужні бомби скинув російський літак на будівлю закладу, що була на той час притулком для понад тисячі мирних жителів, серед яких діти та жінки, - вони переховувалися у закладі, бо вірили, що театр ніколи не стане об’єктом для нападу. Але російських убивців не зупинив великий напис «ДІТИ» на площі перед фасадом. Більшість людей у підвалі театру загинули під завалами.

57 театрів України відгукнулися на заклик Донецької обласної державної адміністрації й підтримали акцію. Напис «ДІТИ» було нанесено крейдою перед центральними входами біля театрів на знак шани загиблих внаслідок російського авіаудару по Маріупольському драмтеатру. У цей день біля театрів люди поставили лампадки, поклали квіти, іграшки.

У Києві пам’ятна акція перед Національним академічним драматичним театром імені Івана Франка проходила за участю т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислава Карандєєва, Голови Антимонопольного Комітету України Павла Кириленка, заступника голови Донецької обласної державної адміністрації Олександра Шевченка, інших посадовців, численних представників культурної спільноти та громадськості. Присутні хвилиною мовчання вшанувати пам’ять мирних жителів, які загинули у блокадному Маріуполі.

На сцені київського театру імені Франка у виконанні акторів Маріупольського драматичного театру відбувся показ сторітейлінгу «Маріупольська драма» (режисер-постановник - Заслужений артист України Євген Тищук). Вистава складається зі сповідей акторів комунального закладу «Донецький академічний обласний драматичний театр (м. Маріуполь)», які пройшли крізь пекло російської навали.

«Сьогодні не просто вистава. Це великий акт солідарності. Акт нашої єдності в ненависті до ворога та єднання в боротьбі. Ворог не дає нам щодня спокою, але ми стаємо сильнішим. Ми вболіваємо за те, щоб наші воїни мали все, аби тримали фронт, щоб вони берегли нашу землю й країну, забезпечили територіальну цілісність зі зброєю в руках. Молимося так само, щоб кожен цивільний нашої країни – вчитель, лікар, чиновник, митець на своєму місці, своєю внутрішньою боротьбою, зі своїми інструментами забезпечив нашу духовну міцність і стійкість. Тільки так, разом, коли гаряча зброя в руках українського захисника й велика духовна міцність кожного українця будуть поєднані, ми зможемо справді вистояти й досягти перемоги», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Заступник голови Донецької обласної державної адміністрації Олександр Шевченко наголосив:

«16 березня 2022 року увійшло в історію як дата найкривавішого воєнного злочину, вчиненого російськими загарбниками в Маріуполі під час повномасштабної агресії рф проти України. Ми розуміємо, що ворог продовжує щодоби чинити злодіяння проти мирних жителів України, знищуючи цивільну інфраструктуру – школи, заклади культури.

Сьогоднішня акція проводиться за ініціативи Донецької обласної державної адміністрації і підтримана всією Україною, щоб нагадати: театр у Маріуполі, хоч і зруйнований ворогом, але театр залишиться з нами. Вдячний за майстерність акторам, які сьогодні грали на сцені не чиюсь роль, а власну, пережиту ними. Вони продовжують нагадувати всій світовій спільноті про біль Маріуполя й про ті трагічні події, що відбуваються в нашій країні в умовах повномасштабної війни».

Присутні на заході висловили впевненість, що мистецтво може зцілити навіть понівечену душу. Знаємо, що обов’язково повернемося в нашу рідну Донеччину та український Маріуполь.

Пам'ятаймо...