портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Понад 1 млрд гривень порушень та недоліків виявили аудитори Донеччини за 5 місяців 2023 року

Опубліковано 22 червня 2023 року, 09:48

Через ситуацію, що склалася в регіоні, фахівці Управління Східного офісу Держаудитслужби в Донецькій області перемістилися до безпечних територій України та упродовж січня-травня 2023 року провели 8 перевірок закупівель, 4 інспектування (у формі ревізій) та 1 державний фінансовий аудит на 11 об’єктах контролю, що фактично знаходяться у Київській (3), Вінницькій, Дніпропетровській та Полтавській (по 2 у кожній), Донецькій та Житомирській (по 1 у кожній) областях.

Крім того, проведено моніторинг 55 процедур закупівель із використанням документів, розміщених в електронній системі публічних закупівель Prozorro, у 28 замовників, які юридично зареєстровані в Донецькій (18), Вінницькій та Житомирській (по 2 у кожній), Закарпатській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Київській, Хмельницькій та Чернівецькій (по 1 у кожній) областях.

Завдяки роботі державних аудиторів задокументовано факти порушень при використанні фінансових і матеріальних ресурсів, в тому числі що призвели до збитків (41,6 млн грн), у сфері закупівель (471,4 млн грн) та недоліків, допущених через прийняття неефективних управлінських рішень (510,2 млн грн).

Вжитими заходами наразі попереджено порушень законодавства у сфері закупівель у розмірі 267,2 млн грн та забезпечено відшкодування втрат фінансових і матеріальних ресурсів на суму 4,4 млн грн.

З метою забезпечення повного відшкодування збитків та надання належної оцінки діям посадових осіб об’єктів контролю про результати кожного контрольного заходу проінформовано правоохоронні органи, по 11 з них передано матеріали; розпочато 2 досудових розслідування та 4 матеріали долучено до наявних кримінальних проваджень.

На адресу 4 об’єктів контролю направлені попередження про неналежне виконання бюджетного законодавства, застосовано 1 фінансову санкцію у вигляді зупинення операцій з бюджетними коштами.

Для прийняття управлінських рішень об’єктам контролю та уповноваженим органам управління надіслано 17 інформаційних повідомлень, за результатами розгляду яких наразі керівниками місцевих органів влади та самоврядування, підприємств, установ, організацій прийнято 8 управлінських рішень. До матеріальної відповідальності притягнуто 2 посадових осіб, дисциплінарної відповідальності – 5 посадових осіб.

За результатами заходів державного фінансового контролю до Державної служби фінансового моніторингу України направлено 1 інформацію про запобігання та протидію легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, на суму фінансових операцій 3,5 млн грн.

Перед об'єктами контролю ініційовано пред’явлення 13 позовів до суду.

До адміністративної відповідальності притягнуто 5 посадових осіб. Сума штрафів надійшла до відповідного бюджету у розмірі 5,6 тис. грн.

Пресслужба Управління Східного офісу

Держаудитслужби в Донецькій області