портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Понад 25 тисяч мешканців Донеччини знайшли роботу за сприяння служби зайнятості у 2021 році

Опубліковано 10 лютого 2022 року, 14:50 , Донецький обласний центр зайнятості

Понад 25 тисяч мешканців Донецької області були працевлаштовані за сприяння служби зайнятості у 2021 році.  Про це 10 лютого повідомила директор Донецького обласного центру зайнятості Валентина Рибалко під час пресконференції «В ногу з часом: підсумки минулого року, перспективи на майбутнє». 

Вона підбила підсумки роботи служби зайнятості Донеччини за 2021 рік та поінформувала про нові підходи в роботі у найближчій перспективі.

«Зміни на ринку праці породжують нові вимоги до служби зайнятості. Ми запроваджуємо інші формати роботи з клієнтами, розвиваємо співпрацю з численними стейкхолдерами та ініціюємо цікаві проєкти, що дозволяють підвищувати ефективність взаємодії з роботодавцями для оперативного пошуку кваліфікованих кадрів», – підкреслила Валентина Рибалко. 

Одними з таких проєктів стали «Пікнік з роботодавцями» (Слов’янський МЦЗ) та «Ранкова кава з роботодавцями» (Краматорський МЦЗ), постійними учасниками яких є представники бізнесу та громади. Під час неформальних зустрічей обговорюється широкий спектр питань, зокрема й побудова більш ефективних і діючих інструментів подальшої співпраці. 

Проєкт «Мобільний дайджест для ТГ» (Добропільський МЦЗ) спрямований на промоцію легалізації трудових відносин, інформування роботодавців про можливості служби зайнятості у підборі та професійній підготовці кадрів,  отримання компенсації фактичних витрат у розмірі ЄСВ, використання електронного кабінету роботодавця тощо. 

«Такі форми роботи – зручний майданчик для обміну думками, обговорення здобутків, аналіз практичних рішень у вирішенні багатьох питань, – зазначила Валентина Рибалко. – Нові проєкти дозволяють обмінятися досвідом, відкрити нові можливості та побачити нові рішення щодо розвитку як бізнесу, так і громади в цілому».

Керівниця служби зайнятості Донеччини поінформувала про нестандартні форми роботи і в профорієнтації. Зокрема, мова йшла про створення нового «космічного» простору артстудії «CHERDAK», яка понад 2 роки поспіль успішно функціонує на базі Слов’янського МЦЗ. За допомогою технологічних можливостей та візуалізації кімнати відбувається «подорож у часі», під час якої учасники можуть ознайомитися з професіями майбутнього, основними трендами розвитку сучасного і майбутнього ринку праці. А за допомогою проєкту відеоекскурсій «Сучасні цікаві професії» усі бажаючи можуть дізнатися про професії, які актуальні на регіональному ринку праці.

Мають попит, постійно оновлюються та створюються нові електронні сервіси Донецької обласної служби зайнятості. «Крокуючи в ногу з часом, ми розробили ще один мобільний онлайн-додаток «Онлайн помічник з питань зайнятості» (bit.ly/3pio3xq), – поділилася Валентина Рибалко. – В першу чергу, додаток направлений на допомогу мешканцям громад Донеччини. Поки що він охоплює ТГ Волноваського району. Наразі ми працюємо над розширенням географії сервісу для мешканців всього Донецького регіону».

Окрема увага була приділена можливості отримати фінансову допомогу на здобуття економічної самостійності малозабезпеченим сім’ям (з 1 січня 2022 року). Допомога є безвідсотковою поворотною та надається одноразово у безготівковій формі для організації підприємницької діяльності. Все, що потрібно, це звернутися до центру зайнятості за місцем проживання з відповідним пакетом документів. 

Всього за 2021 рік за послугами служби зайнятості регіону звернулися понад 50 тис. осіб, з них 32% - молодь віком від 18 до 35 років. Отримували допомогу по безробіттю 44,5 тис. осіб, середній розмір якої становив 4,7 тис. грн.

Серед безробітних у переважній більшості були представники переробної промисловості (18%), сфери торгівлі (17%), державного управління (15%) та сільського господарства (9%). 

Кількість роботодавців, які співпрацювали з службою зайнятості, становила понад 6,1 тис. База вакансій у 2021 році складала 28,8 тис.

За сприяння служби зайнятості:

  • отримали роботу 25,2 тис. осіб, 
  • 6,9 тис. осіб проходили професійне навчання із застосуванням дистанційної та дуальної форм навчання.

У грудні 2021 року відбувся 8-й етап інтернет-анкетування роботодавців з метою визначення поточної та перспективної потреби ринку праці у професійних кадрах на 2022 рік  з використанням сервісу «Google Forms». За результатами найбільш затребуваними серед робітників є слюсарі, електромонтери, трактористи,  продавці, водії. Серед спеціалістів - медичні сестри, вчителі, бухгалтери, фахівці та адміністратори.