портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Порадник для багатодітних сімей

Опубліковано 24 лютого 2023 року, 17:28 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Яка сім’я вважається багатодітною? Де можна отримати посвідчення багатодітної сімʼї? Які документи потрібні? Як отримати посвідчення багатодітної родини?

Відповідно до Закону України «Про охорону дитинства» сім’я вважається багатодітною, коли:

- подружжя перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує 3-х і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя

- один батько / мати, який (яка) проживає разом з 3-ма і більше дітьми та самостійно їх виховує

Після досягнення 18 років (але не довше, ніж до закінчення закладу освіти АБО досягнення 23 року) до складу багатодітної сім’ї включаються також діти, які навчаються за денною або дуальною формою у:

- закладах загальної середньої освіти; 

- закладах професійної (професійно-технічної) освіти; 

- закладах фахової передвищої освіти;

- закладах вищої освіти.

Як підтвердити статус багатодітної сім’ї?

Отримати посвідчення батьків багатодітної сім’ї / посвідчення дитини з багатодітної сім'ї. (відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 2 березня 2010 р. № 209 «Деякі питання виготовлення і видачі посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї» (зі змінами від 3 травня 2022 р. № 558).

Зверніть увагу! Дітям з багатодітної сім'ї посвідчення видаються з 6 років, а після досягнення дитиною 14 років в посвідчення вклеюється нова фотокартка. 

Куди можна звернутися для отримання посвідчення?

За вибором заявника (незалежно від місця проживання):

- до органів соціального захисту населення;

- до ЦНАПів;

- до виконавчих органів сільських, селищних, міських рад.

Зверніть увагу! Наразі відсутня можливість отримати послугу в електронній формі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг або Дію. Разом із тим пакет документів також можна направити поштою (реєстрованим поштовим відправленням).

Які документи потрібні для отримання посвідчення?

Обов’язковими для всіх є наступні документи:

- заява (https://cutt.ly/W9xVbK1);

- одна фотокартка (кольорова або чорно-біла) розміром 3×4 міліметрів;

- копія свідоцтв про народження дітей;

- копія свідоцтва про шлюб;

- копії сторінок паспорта;

- додаткові документи:

      - у разі народження дитини за межами України - копія свідоцтва про народження дитини (за умови її легалізації та з нотаріальним перекладом на українську мову);

      - у разі навчання особи віком від 18 до 23 р. за денною формою навчання за межами України - копія довідки із закладу освіти (за умови її легалізації та з нотаріальним перекладом на українську мову);

      - для продовження строку дії посвідчення після 18 років (до 23 років), якщо дитина навчається за денною формою навчання у закладі загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, - довідка із закладу освіти.

    - у разі реєстрації повторного шлюбу та проживання із дітьми від попереднього шлюбу - документи, що підтверджують факт виховання дитини одним із батьків (копія рішення суду із зазначенням місця проживання дитини з одним із батьків; копія рішення суду про позбавлення батьківських прав; копія свідоцтва про смерть одного із батьків тощо).

Посвідчення видаються безоплатно протягом 10 робочих днів.

За матеріалами управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації