портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Потрібен глобальний документ між провідними державами світу, де були б зафіксовані гарантії безпеки України – Володимир Зеленський

Опубліковано 18 лютого 2022 року, 17:55

Президент України зазначив, що допоки Україна не є повноправним членом НАТО, потрібно укласти глобальний документ між провідними державами світу, у якому були б зафіксовані гарантії безпеки для нашої держави.

Володимир Зеленський наголосив, що Україна на шляху до Альянсу. НАТО – по суті, єдиний з наявних сьогодні союзів безпеки, до якого Україна могла б приєднатися. Для України там є позиція «відкритих дверей». Але на цьому шляху велика відстань – роки й місяці, особливо якщо буде ескалація. Проходячи цей шлях, Україна повинна отримати систему гарантій. І хоча б теоретично система гарантій не повинна поступатися системі, яку пропонують країнам НАТО.

Як зазначив Володимир Зеленський, це питання обговорюється з усіма світовими лідерами, особливо з тими, які мають контакти з Російською Федерацією.

За словами Президента, це фактично єдина альтернатива у ситуації, коли Україна змушена захищати себе самотужки, утримувати потужну армію під час агресії, що триває, і при цьому забезпечувати життєдіяльність держави та впроваджувати реформи.

Глава держави запевнив, що така позиція отримала розуміння від країн-лідерів.

За словами Президента, йдеться насамперед про підтримку української армії – її фінансування, навчання, реабілітацію військових тощо.

Не менш важливим пунктом Глава держави назвав енергетичну безпеку, зокрема в контексті загроз від газопроводу «Північний потік – 2».

*Згідно сайту www.president.gov.ua