портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Працевлаштування громадян – крок до перемоги

Опубліковано 18 жовтня 2022 року, 10:10 , Донецький обласний центр зайнятості

Повномасштабна війна росії проти України спричинила різке збільшення кількості внутрішньо переміщених осіб, які, втікаючи від атак агресора, були змушені змінити місце свого постійного проживання. 

Із локалізацією активних боїв та звільненням окремих регіонів України, частина ВПО повернулася до місць свого постійного проживання. Втім, значна кількість осіб не має можливості зробити це через продовження гарячої фази війни та/або втрату власного житла.

При цьому, чимало громадян, які втратили своє житло, вирішують залишатися на тривале або постійне проживання у нових для себе територіальних громадах. Саме тому, актуальним залишається питання задоволення потреб ВПО у відновленні, інтеграції та пошуку роботи.

На час дії воєнного стану надання статусу безробітного внутрішньо переміщеним особам, які не мають документів, необхідних для реєстрації їх як безробітних, та/або про періоди страхового стажу, трудової діяльності, заробітну плату (дохід, грошове забезпечення), здійснюється на підставі відомостей, наявних в державних реєстрах.

Для отримання статусу безробітного внутрішньо переміщені особи, у яких не розірвані трудові договори з роботодавцем, подають до центру зайнятості заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору за встановленою формою.

В свою чергу, центр зайнятості інформує про це роботодавця (будь-якими засобами комунікації, у тому числі електронними), Пенсійний фонд України та Державну податкову службу.

Датою припинення трудового договору в такому випадку є день, наступний за днем подання такої заяви.

Роботодавець, який працевлаштовує внутрішньо переміщених осіб, згідно державної програми може отримати компенсацію витрат на оплату праці через службу зайнятості відповідно до Порядку надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 р. № 331.

Послуга призначена для компенсації роботодавцю витрат на оплату праці за кожну працевлаштовану особу з числа внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету.

Заява на компенсацію витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщеної особи подається не раніше, ніж після 5-ти робочих днів після її працевлаштування.

Компенсація витрат надається у розмірі 6500 гривень щомісяця за кожну працевлаштовану особу, за яку роботодавцем сплачується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, на період воєнного часу та протягом 30 календарних днів після його скасування або припинення.

Загальна тривалість надання компенсації витрат не може перевищувати двох місяців з дня працевлаштування особи.

Станом на 17 жовтня 2022 року Донецькою обласною службою зайнятості прийняті рішення щодо виплати компенсації витрат 70 роботодавцям за працевлаштування 168 внутрішньо переміщених осіб. На розрахункові рахунки роботодавцям перераховано майже 1,7 млн.

З вересня 2022 року розпочав роботу «Єдиний портал вакансій», створений спільними зусиллями Міністерства економіки України, Державної служби зайнятості та провідних українських сайтів з пошуку роботи (Work.ua, robota.ua, novarobota.ua, PidBir, grc.ua - сайт з пошуку роботи, ua.jooble.org).

Функціонал сайту дозволяє знайти інформацію про роботу відповідно до регіону, галузі та очікуваного рівня зарплат. Єдина база даних оновлюється в режимі реального часу.

Активно працює чат-бот Донецької обласної служби зайнятості у месенджері Telegram https://bit.ly/2UnnJwh, за допомогою якого також можна дізнатися про вакансії, умови фінансової підтримки роботодавців та багато іншої корисної інформації.

Телефони «гарячих ліній» служби зайнятості Донеччини https://bit.ly/3rLgZtT.

Телефон Call-центру Донецької обласної служби зайнятості 0 800 33 61 67.

За матеріалами Донецької обласної служби зайнятості