портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Представники Донецької області взяли участь у Національній онлайновій конференції до Дня українського політв'язня

Опубліковано 13 січня 2022 року, 11:00 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Представники управління сім'ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання Донецької ОДА взяли участь у Національній онлайновій конференції, присвяченій 50-м роковинам від початку «великого погрому» – операції КДБ «Блок» проти українських дисидентів.

Захід організовано громадською організацією «Всеукраїнське об’єднання «Коло. Медіа» у співпраці з Національним військово-історичним музеєм України, Південно-східним відділом Українського інституту Національної пам'яті, Департаментом освіти, науки молоді та спорту Хмельницької облдержадміністрації, управлінням інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Донецької облдержадміністрації.

12 – 14 січня 1972 року КДБ УРСР розпочав «операцію «Блок», заарештувавши велику групу українських дисидентів.

Серед них найвідоміші й знакові постаті – поет і перекладач Василь Стус, публіцист і літературний критик В’ячеслав Чорновіл, мислитель і філософ Євген Сверстюк, літературознавець і мовознавець Іван Світличний, правозахисник і релігійний діяч Іван Гель, письменниця і поетеса Ірина Стасів-Калинець, математик і публіцист Леонід Плющ, лікар і громадський діяч Микола Плахотнюк, правозахисник і публіцист Зіновій Антонюк, мистець-реставратор та інженер-механік Олесь Сергієнко, поет-шістдесятник Іван Коваленко, журналіст і письменник Михайло Осадчий, митець-килимар Стефанія Шабатура, громадський діяч, в’язень польських в’язниць і радянських таборів Данило Шумук.

Загалом у 1972 році в Україні було заарештовано близько 100 осіб, понад 80 із них було засуджено за антирадянську діяльність.