портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Представники Донецької області взяли участь у засіданні Робочої групи з розвитку мережі молодіжних центрів

Опубліковано 22 березня 2017 року, 12:45

Засідання Робочої групи з розвитку мережі молодіжних центрів в Україні відбулося в Міністерстві молоді та спорту 21 березня. Учасниками заходу стали заступник Міністра молоді та спорту Олександр Ярема, представники структурних підрозділів Міністерства, обласних та місцевих органів влади, міжнародних та громадських організацій.

“Для Міністерства молоді та спорту питання розвиток мережі молодіжних центрів, як платформи у регіонах України для об'єднання молодих людей, обміну знаннями та досвідом, створення та розвитку ініціатив, є надзвичайно важливим і актуальним. Ми спрямовуємо свою діяльність на розробку нормативної бази та пошук механізмів підтримки і розвитку молодіжних центрів. Для нас важливий досвід та поєднання зусиль в пошуку ресурсів та адвоакації потреб щодо створення багатофункціональних центрів, де молодь може не лише змістовно провести дозвілля, але й отримати необхідну інформацію, наприклад, щодо працевлаштування, стажування, волонтерства та інших важливих для молоді питань”, - зазначив Олександр Ярема.

У ході зустрічі учасники обговорили питання нормативно-правового забезпечення діяльності молодіжних центрів в Україні. Головний експерт молодіжної групи Реанімаційного пакету реформ Юрій Юзич, поінформував про стан законодавчих ініціатив, спрямованих на введення у правове поле такого поняття як молодіжні центри та адвокаційну роботу Реанімаційного пакету реформ, підтримку прийняття відповідних законопроектів та нормативно-правових актів, які необхідні для сприяння діяльності молодіжих центрів в Україні.

Делегація Донецької області прийняли активну участь у засіданні Робочої групи. До її складу увійшли начальний управління у справах сім’ї та молоді Донецької обласної державної адміністрації Лілія Золкіна, директор комунального позашкільного навчального закладу «Донецький обласний дитячо-молодіжний центр» та представник Соледарської ОТГ Лариса Безсмертна.

Представники Донецької області поділилися своїм досвідом щодо створення 85 інноваційних центрів розвитку молоді, які створюються у регіоні в рамках проекту «Гідна країна для гідних людей».

Станом на сьогодні групою народних депутатів розроблено законопроект № 6048 про внесення змін до деяких законів України (щодо запровадження стандартів Ради Європи для молодіжних центрів і децентралізації роботи з молоддю). Проект закону спрямований на те, щоб в Україні почали діяти стандарти для роботи молодіжних центрів, які вже успішно працюють у країнах Євросоюзу. Розвиток молодіжних центрів та покращення якості їх роботи дасть можливість молоді розвивати свої навички і долучатись до активного громадського життя.

Міністерство молоді та спорту підтримує зазначений законопроект. Учасники зустріч також наголосили на необхідності невідкладного прийняття даного закону, який сприятиме розвитку молодіжних центрів та розширенню спектра їх послуг.

Окрему увагу було приділено розробці знаку якості для молоджіних центрів, обговорення якого стало можливим завдяки реалізації в Україні проекту, розпочатого в 2016 році, “Розвиток молодіжних центрів в Україні”, ініційованого Громадським сектором Євромайдану, "Пластом – Національною Cкаутською Організацією України" у партнерстві з Мінмолодьспортом та за підтримки NED.

Координатори проекту Олена Подобєд-Франківська та Олег Слабоспіцький розповіли про результати реалізації проекту в 2016 році та плани на поточний рік. В цьому році вже відбувся семінар у Запоріжжі та буде проведено ще 3 семінари для представників різних осередків по роботі з молоддю. В рамках заходів відбудеться обговорення нормативно-правових документів діяльності молодіжних центрів, зокрема Національного знаку якості для молодіжних центрів.

З метою підвищення якості молодіжної роботи на базі молодіжних центрів через обмін досвідом, надання практичних та теоретичних знань ключовим аудиторіям, посилення співробітництва, запровадження інноваційних підходів та напрацювання актуальних ініціатив в травні ц. р. в м. Вінниця Міністерство молоді та спорту спільно з Вінницькою ОДА та партнерськими організаціями проводить міжнародний форум "Від ініціативи – до дії".

Також відбулось обговорення програми форуму та залучення потенційних партнерів та тем дискусій, які варто провести під час форуму.

Після узгодження деталей проведення форуму, оголошення про відбір учасників буде розміщено на сайті Міністерства.

Управління у справах сім’ї та молоді Донецької ОДА