портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Президент України провів зустріч із прокурором Міжнародного кримінального суду

Опубліковано 16 березня 2022 року, 19:56 , Головний сайт Президента України

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч у режимі відеоконференції з прокурором Міжнародного кримінального суду (МКС) Карімом Ханом, який перебуває в нашій країні з візитом.

Глава держави відзначив важливість рішення Міжнародного кримінального суду про відкриття розслідування щодо жахливих порушень Росією міжнародного кримінального права під час вторгнення в Україну.

Президент також подякував за візит до нашої країни в цей складний час.

«Для нас дуже важливо в час війни, в час агресії російської держави проти наших людей те, що ви так швидко відреагували, так фахово», – констатував Володимир Зеленський.

Він запевнив, що українська влада готова надавати максимальне сприяння в діяльності слідчій групі МКС, яка з березня розпочала роботу в нашій країні. До цієї роботи залучені Генеральний прокурор України та відповідні правоохоронні органи.

«Всі розуміють, що відбувається. Є вже дві тисячі полонених, є свідки, є відеосвідчення і все, що вони сказали без тиску. Всі, хто забрали життя в людей ні за що на нашій землі, повинні бути покарані. Будемо з вами співпрацювати на найвищому рівні», – зазначив Глава держави.

Він наголосив, що жоден воєнний злочин чи злочин проти людяності, скоєний унаслідок агресії Росії проти України, не має залишитися безкарним. Кожен винний має бути притягнутий до міжнародно-правової та кримінальної відповідальності – від виконавців до військово-політичного керівництва країни-агресора.

Карім Хан зі свого боку розповів, що він уже мав можливість ознайомитися з фото- та відеоматеріалами, на яких зафіксовано наслідки вторгнення та бомбардувань у Маріуполі та інших містах – страждання людей, зокрема дітей та жінок.

«Закон має зараз іти вперед і використовуватися для захисту цих людей», – наголосив прокурор Міжнародного кримінального суду.

Він констатував: задля підтримки України в цій боротьбі відбулося історичне швидке єднання великої кількості країн.

«Вони зрозуміли, що верховенство права не може жити просто в університетах і судах. Це треба впроваджувати у реальність, якщо ми хочемо, щоб була справедливість», – додав Карім Хан і зазначив, що очікує на ефективну співпрацю з Україною та отримання інформації з усіх перехоплених свідчень для того, щоб дійсно дійти до суті.

Володимир Зеленський наголосив, що готовий всіляко сприяти розслідуванню МКС, «щоб усі злочинці були притягнуті до відповідальності».