портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Президент України визначив одним з пріоритетів покращення доступу громадян до якісних та безпечних соціальних послуг

Опубліковано 03 лютого 2021 року, 12:22 , Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації

Президент України Володимир Зеленський підписав Указ від 29.01.2021 № 30/2021 «Про деякі заходи щодо забезпечення права громадян на якісні та безпечні соціальні послуги», спрямований на забезпечення права громадян на якісні та безпечні соціальні послуги, стимулювання ринку соціальних послуг, запровадження дієвого механізму державного контролю за дотриманням державних стандартів соціальних послуг, їх якістю та безпекою.

Департамент соціального захисту населення Донецької облдержадміністрації повідомляє, що в системі соціального захисту населення на підконтрольній українській владі території в області функціонують 64 комунальних надавачів соціальних послуг, дані про які включено до Реєстру надавачів соціальних послуг та розміщено на сайті Міністерства соціальної політики України:

10 інтернатних закладів, які є об’єктами обласної комунальної власності;

54 заклади із надання соціальних послуг, засновниками яких є органи місцевого самоврядування, місцеві органи виконавчої влади, в тому числі:

28 територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг),

7 центрів надання соціальних послуг;

5 спеціалізованих закладів для бездомних осіб;     

14 реабілітаційних установ для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю.

Вказаними закладами протягом 2020 року було охоплено соціальними послугами  понад 42 тисячі громадян похилого віку, осіб та дітей з інвалідністю, а саме:

в будинках – інтернатах системи соціального захисту населення постійно проживає та отримує якісні соціально – медичні послуги стаціонарного догляду понад 2,7 тис. громадян похилого віку, осіб та дітей з інвалідністю;

в 7 територіальних центрах області працює 10 відділень стаціонарного догляду (розраховані на 370 ліжко-місць), якими надано послугу стаціонарного догляду 433 особам похилого віку та особам з інвалідністю;

територіальними центрами соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та центрами надання соціальних послуг надано соціальні послуги понад 34,6 тис. особам, в тому числі послугу догляду вдома отримали 13,8 тис. осіб, послугу соціальної адаптації – 7,9 тис. осіб, послугу з надання натуральної допомоги – 10,1 тис. осіб та інші.;

спеціалізованими закладами для бездомних осіб обслуговано більше  3,8 тис. осіб, у тому числі соціальною послугою надання притулку  скористалися 0,58 тис. осіб;

в реабілітаційних установах різноманітні реабілітаційні послуги надано понад 0,8 тис. осіб та дітей з інвалідністю.

Слід відмітити, що всі вказані соціальні послуги закладами та установами системи соціального захисту населення надаються відповідно до затверджених Державних стандартів.

Відповідно до наказу Міністерства соціальної політики України від 20.01.2014 № 28 «Про затвердження Порядку визначення потреб населення адміністративно-територіальної одиниці у соціальних послугах» в області щороку проводиться визначення потреб у соціальних послугах осіб/сімей або соціальних груп, розроблення плану заходів для розвитку системи надання соціальних послуг.

З метою з’ясування рівня задоволення потреб отримувачів соціальних послуг, покращення діяльності надавачів цих послуг, вжиття заходів задля забезпечення кожної людини доступними, якісними та ефективними соціальними послугами, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01.06.2020 № 449 «Про затвердження Порядку проведення моніторингу надання та оцінки якості соціальних послуг», проводиться моніторинг надання соціальних послуг, а також оцінка якості надання соціальних послуг. За результатами проведеної оцінки якості соціальних послуг розробляються заходи з покращення якості надання соціальних послуг, удосконалення діяльності відповідних надавачів послуг.

Якість надання соціальних послуг, в тому числі і протипожежна безпека в закладах системи соціального захисту населення області – невіддільна частина організації робочого простору і процесів згідно з нормами чинного законодавства, а також безперебійного функціонування цих установ, збереження життя та здоров’я мешканців та працівників.

Робота в напрямку забезпечення надання якісних соціальних послуг населенню області в закладах та установах системи соціального захисту  перебуває на постійному контролі Департаменту.

Нагадаємо, надання соціальних послуг, які відповідають діючому законодавству, зокрема в частині відповідності Критеріям надавачів соціальних послуг, на рівні громади є власними повноваженнями рад територіальних громад.

              

https://www.president.gov.ua/documents/302021-36393

Інші новини за темою