портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Президент України вшанував пам’ять військових, які загинули в боях за Авдіївку

Опубліковано 30 липня 2021 року, 13:49

Президент України Володимир Зеленський привітав військових та мешканців Авдіївки з сьомою річницею визволення міста від російської окупації.

«Саме в цей день рівно сім років тому без великих, але все ж таки втрат, місто Авдіївка було звільнене від окупантів силами 2-ї батальйонно-тактичної групи 93-ї окремої гвардійської механізованої бригади та добровольців «Правого сектору». Авдіївка стала десятим за рахунком містом Донецької області, яке було визволене нашими українськими воїнами-захисниками. Після Маріуполя, після Слов’янська, Краматорська та інших, дуже важливих українських міст, над містом нарешті також замайорів наш синьо-жовтий прапор. А з ним почало відновлюватись і нормальне, не чорно-біле, мирне життя», - сказав Голова держави.

Він зазначив, що й зараз Авдіївка залишається на передовій боротьби українців з російською агресією.

Володимир Зеленський наголосив, що ніколи не будуть забуті ті, хто загинув, захищаючи суверенітет, територіальну цілісність та незалежність України. Пам’ять загиблих Героїв вшанували хвилиною мовчання. Президент разом з представниками Уряду та головою Донецької облдержадміністрації, керівником обласної військово-цивільної адміністрації Павлом Кириленком поклали квіти до меморіалу захисникам Авдіївки.

«Гідне вшанування пам’яті наших українських героїв – наш обов’язок. Я радий, що для цього після семи років війни в цьому місті нарешті з’явився відповідний символ-знак пам’яті військовослужбовцям Збройних сил та добровольчих формувань, які загинули в боях за Авдіївку», - сказав Володимир Зеленський.

Довідка. Біля авдіївської промзони понад тисячу днів тривали запеклі бої за Україну. Найважче протистояння відбувалося 29 січня – 3 лютого 2017 року за участю 72-ї ОМБр. Її бійцям вдалося відтіснити проросійські збройні формування з позицій. Тоді в бою загинув капітан Андрій Кизило, якому посмертно присвоєно звання Героя України.

Саме після цих сутичок військовослужбовці 72-ї ОМБр та волонтери створили пам'ятний знак-інсталяцію на честь загиблих захисників Авдіївки, який було відкрито у вересні 2017-го. 2019 року було встановлено дві плити з іменами полеглих бійців.

У 2021 році з метою увічнення пам’яті загиблих захисників України командування 72-ї ОМБр за підтримки Авдіївської міської військово-цивільної адміністрації ухвалило рішення щодо реконструкції знака пам'яті та передачі його на баланс міста.

До комплексу Меморіалу входять: пам’ятна стела з іменами військовослужбовців, які полягли в боях за Авдіївку; башта танка Т-64БВ українських героїв-захисників, котрі трагічно загинули під час бою з російськими окупантами, та санітарний транспорт УАЗ-452, знищений російськими окупантами в порушення норм міжнародного гуманітарного права під час евакуації поранених з поля бою. Також комплекс включає меморіальний хрест і пам’ятні дошки Герою України Андрію Кизилу та кавалеру ордена «За мужність» Яну Пуцулаю, полеглим у боях за Авдіївку; башту бойової машини десанту, що була знищена під час бою з російськими окупантами; бліндаж-музей, який демонструє бойові будні українських захисників та елементи зброї, спорядження й уламки боєприпасів, якими ворог обстрілює позиції наших військових.