портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Прикордонники України організовують проведення комплексу організаційно-практичних заходів «Профілактика»

Опубліковано 21 травня 2019 року, 15:38

Російська збройна агресія на території України змусила прикордонників створити контрольні пункти в’їзду-виїзду з тимчасово окупованою територією та здійснювати контрольно-пропускні операції всередині країни. У 2015 році Постановою Кабінету Міністрів України на підконтрольній частині Донецької області в безпосередній близькості до лінії розмежування було створено контрольовані прикордонні райони, в яких прикордонні підрозділи здійснюють контроль за дотриманням громадянами прикордонного режиму. На ділянці відповідальності Донецько-Луганського регіонального управління знаходяться Бахмутський, Волноваський, Нікольский, Костянтинівський, Покровський, Мангушський, Мар'їнський та Ясинуватський район Донецької області і Станично-Луганський, Новоайдарський, Попаснянський та Слов'яносербський райони Луганської області. Тому прикордонники зі складу Об’єднаних сил виконують завдання не тільки в КПВВ та на блокпостах першого оборонного рубежу, а й на території цих контрольованих прикордонних районів.

З метою забезпечення ефективної протидії адміністративним правопорушенням згідно з компетенцією Держприкордонслужби України, зниження рівня протиправної діяльності, формування правосвідомості у жителів контрольованих прикордонних районів та осіб, які перетинають лінію розмежування з тимчасово окупованою територією України, прикордонниками в межах ділянок відповідальності проводиться комплекс організаційно-практичних заходів «Профілактика».

Відповідно до Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» від 18 січня 2018 року  № 2268-VIII, тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях визнано частини території України, у межах яких збройні формування Російської Федерації та окупаційна адміністрація Російської Федерації встановили та здійснюють загальний контроль.

Конкретний перелік районів, міст, селищ і сіл, частин їх територій, тимчасово окупованих у Донецькій та Луганській областях затверджений Указом Президента України від 07 лютого 2019 року № 32/2019. 

Таким чином, з 9 лютого 2019 року (з дня набрання чинності Указом Президента України) перетинання неконтрольованої українською владою ділянки державного кордону України кваліфікується як в’їзд на тимчасово окуповану територію України та виїзд з неї.    

Тим же Законом (стаття 12) встановлено, що в’їзд осіб, переміщення товарів на тимчасово окуповані території в Донецькій та Луганській областях і виїзд осіб, переміщення товарів з таких територій здійснюються через контрольні пункти в’їзду-виїзду.

Вичерпний перелік контрольних пунктів в’їзду – виїзду визначений  Додатком 1 до Тимчасового порядку здійснення контролю за переміщенням осіб через лінію зіткнення у межах Донецької та Луганської областей,  затвердженого наказом першого заступника керівника АТЦ при СБУ (керівника Антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей від 14.04.2017 № 222-ог  (із змінами та доповненнями):

1)        Дорожній коридор «Стаханов-Золоте-Гірське- Лисичанськ» - КПВВ «Золоте»;

2)        Дорожній коридор «Горлівка-Бахмут» - КПВВ «Майорське»;

3)        Дорожній коридор «Донецьк-Курахове» - КПВВ «Мар’їнка»;

4)        Дорожній коридор «Донецьк-Маріуполь (через Волноваху)» - КПВВ «Новотроїцьке»;

5)        Дорожній коридор «Новоазовськ-Покровськ- Талаківка-Маріуполь» - КПВВ «Гнутове» (с. Пищевик);

6)        Дорожній коридор «Станиця Луганська - Щастя - Новоайдар» - КПВВ «Станиця Луганська».

За порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї передбачена адміністративна відповідальність відповідно до статті 204-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Санкція статті передбачає накладення штрафу від 1700 до 8500 грн.

Зазначимо, що персоналом Донецько-Луганського регіонального управління  протягом 2018 року виявлено 1001 адміністративне правопорушення, накладено штрафів на загальну суму близько 533 тисяч гривень. За перше півріччя цього року виявлено 430 адміністративних правопорушень. Накладено штрафів на суму понад 275 тисяч гривень.

Переважна більшість правопорушень – це незаконний перетин громадянами державного кордону України,порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї, а також порушення іноземцями правил перебування в Україні.


Донецько-Луганське регіональне управління прикордонної служби України