портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Пріоритетне питання – соціальна підтримка внутрішньо переміщених осіб

Опубліковано 06 жовтня 2016 року, 19:45

5 жовтня в Донецькій області був проведений загальнообласний інформаційно-консультаційний захід для внутрішньо переміщених осіб (далі – ВПО). Задля сприяння зайнятості цієї категорії населення центрами зайнятості області були проведені дні відкритих дверей, виїзні консультаційні заходи, виїзні акції мобільних груп для комплексного вирішення питань працевлаштування ВПО, профорієнтаційні та інформаційні семінари, психологічні тренінги тощо.

В інформаційно-консультаційних заходах служби зайнятості прийняли участь понад 400 внутрішньо переміщених осіб, з якими проводилася роз’яснювальна робота щодо їх соціальної та економічної адаптації у місці тимчасового проживання, здійснювався моніторинг психологічної адаптації вимушених переселенців з метою виявлення можливих проблем та попередження ознак дезадаптації, надавалися консультації та психологічна підтримка, вирішувалися питання працевлаштування. 75 осіб були направлені на співбесіду з роботодавцем щодо вирішення питання працевлаштування.

Під час проведення групових заходів з переселенцями фахівці служби зайнятості надали широкий спектр послуг: профорієнтування, підбір підходящої роботи, сприяння в організації підприємницької діяльності, залучення до участі в громадських та інших роботах тимчасового характеру, проходження професійного навчання, також навчали безробітних ВПО елементам техніки подолання тривожних та кризових ситуацій, зовнішніх і внутрішніх конфліктів. Були зроблені акценти на формуванні емоційної стійкості та психологічної рівноваги, на ефективному використанні всіх доступних ресурсів задля успішного проходження власного шляху у подоланні психотравмуючих ситуацій

Під час семінарів були розглянуті актуальні для переселенців питання щодо відновлення документів, які підтверджують періоди зайнятості ВПО, розірвання трудових відносин з роботодавцями, які перебувають на території проведення антитерористичної операції.

Загалом, міськими та районними центрами зайнятості області було проведено більше 40 заходів, серед яких 2 виїзних заходи до місць перебування внутрішньо переміщених осіб, 6 психологічних тренінгів, 5 днів відкритих дверей центрів зайнятості, 19 семінарів для безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб, презентація роботодавця, ярмарок професій, брифінг для представників ЗМІ тощо.

Фахівці центрів зайнятості презентували новітні технології з надання послуг дистанційно, які стають все більш актуальними, сприяють налагодженню зв’язків між роботодавцями та потенційними робітниками, які знаходяться в різних містах та різних регіонах, задля укомплектування існуючих вакансій. А саме: створення та розповсюдження, за згодою безробітної особи, серед роботодавців відеорезюме, організація онлайн-співбесід, дистанційне навчання безробітних осіб та ін.

Вчасне інформування населення про послуги служби зайнятості, трудове законодавство, реальний ринок праці, перелік актуальних професій та спеціальностей в регіоні є надзвичайно важливим. Тому метою заходу було забезпечення підвищення мотивації до праці та рівня працевлаштування внутрішньо переміщених осіб, зменшення тривалості пошуку роботи та підвищення довіри до служби зайнятості.

Питання соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб є на сьогодні пріоритетними і вимагають від кожного з нас неабиякої уваги до їх вирішення.

Донецький обласний центр зайнятості

Інші новини за темою