портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Про відповідальність за порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів

Опубліковано 26 вересня 2024 року, 09:15 , ГУ ПФУ в Донецькій області

❓Чи є відповідальність за порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів та обмежень щодо запобігання корупції?

‼ За порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів та інших обмежень щодо запобігання корупції особа може бути притягнута, зокрема, до адміністративної та дисциплінарної відповідальності.

🔶 В окремих випадках вчинення дій та/або прийняття рішень в умовах конфлікту інтересів може містити ознаки складу одного з корупційних кримінальних правопорушень, перелік яких наведено у примітці до ст. 45 КК.

🔷 Ознаки конфлікту інтересів у складі кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК: використання влади та службового становища всупереч інтересам служби (в об’єктивній стороні складу); мета одержання неправомірної вигоди (у суб’єктивній стороні складу).

🔰 Адміністративна відповідальність передбачена за порушення окремих вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів (ст. 1727 КУпАП):

за неповідомлення особою у встановлених законом випадках та порядку про наявність у неї реального конфлікту інтересів, — штраф від 1700 до 3400 гривень (ч. 1 ст. 1727 КУпАП);

вчинення дій чи прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів, — штраф від 3400 до 6800 гривень (ч. 2 ст. 1727 КУпАП);

будь-яка із вищевказаних дій, вчинена особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, — штраф від 6800 до 13600 гривень з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком на один рік (ч. 3 ст. 1727 КУпАП).

🔰 Дисциплінарна відповідальність передбачена за:

🟡  неповідомлення особою безпосереднього керівника про наявність у неї потенційного конфлікту інтересів; 

🟡 невжиття керівником заходів щодо врегулювання конфлікту інтересів у підлеглого; 

🟡 непередачу в управління корпоративних прав чи порушення особою строків такої передачі, неповідомлення чи порушення строку повідомлення НАЗК про таку передачу в управління підприємств та корпоративних прав, ненадання до НАЗК нотаріально завіреної копії договору про таку передачу.

📎 Про запобігання та врегулювання конфлікту інтересів — https://t1p.de/ktie8.

🌐 Більше новин та актуальної інформації дивіться на вебресурсах Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області:

сайті — https://www.pfu.gov.ua/dn

фейсбук-сторінці — https://www.facebook.com/dn.pfy

телеграм-каналі — https://t.me/PensFond_dn

ютуб-каналі — https://www.youtube.com/@gu_pfu_dn

інстаграм — https://www.instagram.com/gu.pfu.dn

TikTok — https://www.tiktok.com/@gu_pfu_dn.