портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Проведено інтерактивно-просвітницький захід «Поділ життя на до та після: яким був і став Святогірськ через окупацію»

Опубліковано 13 вересня 2023 року, 11:47 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

З нагоди відзначення Дня визволення Святогірська управлінням сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання проведено інтерактивно-просвітницький захід «Поділ життя на до та після: яким був і став Святогірськ через окупацію».

Представники Святогірської військової адміністрації, молодіжної ради Святогірська та благодійного фонду «Слов’янське серце» розповіли молоді Донеччини про події, що відбувались у 2022 році на території Святогірської громади.

Навесні 2022 року тут тривали важкі бої, а з червня до вересня 2022 місто перебувало під тимчасовою окупацією російських військ, внаслідок чого Святогірська громада, у який до початку повномасштабного вторгнення проживало 9 тисяч мешканців, перетворилася на руїну. Місто, яке було курортом для донеччан, стало музеєм російської агресії.

Окупація тривала майже 4 місяці. Під постійними ударами авіації та артилерії ворога бійці підрозділів сил оборони України стримували постійні атаки і не дали прорвати оборону, що завадило окупантам захопити всю Донецьку область.

12 вересня 2022 року бійці національної гвардії, ЗСУ та територіальної оборони звільнили місто Святогірськ. Саме цей день вважається Днем звільнення Святогірської громади від окупантів. Її територію звільняли 95-а та 80-а окремі десантно-штурмові бригади, 81-а окрема  аеромобільна бригада, 17-а окрема танкова бригада, батальйон ім. Генерала Кульчицького, підрозділи сил ТРО: 86 батальйон, 68 батальйон, 41 батальйон, 77 батальйон, 126 батальйон та всеукраїнське об’єднання «Труханівська січ».

В евакуації населення допомагали благодійний фонд «Слов’янське серце», благодійний фонд «Янголи спасіння», волонтери Українського Червоного Хреста. За допомогою цих благодійних організацій було евакуйовано понад 3 тисячі мешканців громади.

За інформацією управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації