портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Реформування системи шкільного харчування на Донеччині: проведено опитування батьків, керівників та кухарів закладів освіти

Опубліковано 28 жовтня 2021 року, 15:59 , Департамент освіти і науки облдержадміністрації

Опитування батьків, керівників та кухарів закладів освіти щодо якості харчування в закладах загальної середньої освіти Донецької області провів департамент освіти і науки Донецької облдержадміністрації.

На сьогодні одним із актуальних питань розвитку держави освіти є реформа харчування, оскільки від його якості залежить здоров’я дітей, а отже, і здоров’я нації в цілому.

Реформа здійснюється за ініціативою і під патронатом дружини Президента України Олени Зеленської, та є одним із пріоритетів, визначених Національною стратегією розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі, схваленої Указом Президента України від 25.05.2020 №195/2020.

Новацією в організації харчування є складання примірного чотиритижневого сезонного меню замість двотижневого. Це має забезпечити урізноманітнення харчування. Примірне чотиритижневе меню враховує особливі дієтичні потреби дітей, сезонність, страви для різних вікових груп.

Оновлене 4-х тижневе сезонне меню (з урахуванням перехідного періоду до 01.01.2022), станом на 25 жовтня упроваджено у 135 закладах загальної середньої освіти територіальних громад області та 10 закладах спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Донецької області.

Оновлене меню складено з урахуванням сезонності (на осінній і зимово-весняний періоди року) та наявності сезонних продуктів, свіжих овочів, фруктів, ягід, сухофруктів, квашених овочів, соків.

З 1 січня 2021 року всі заклади загальної середньої освіти перейдуть на оновлене меню, відповідно до норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305.

Донецьким обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти запроваджено спецкурс «Безпечне і здорове харчування школярів» для керівників закладів загальної середньої освіти. Основні напрямки спецкурсу: нормативне регулювання питання організації харчування учнів у закладах освіти; порядок організації харчування учнів; форми організації харчування учнів в ЗЗСО; впровадження системи НАССР; створення умов для здорового харчування; загальні вимоги до організації харчування учнів

З метою покращення якості харчування дітей в закладах загальної середньої освіти області, департаментом освіти і науки облдержадміністрації здійснено опитування батьків, керівників та кухарів закладів освіти щодо якості харчування.

В опитуванні взяли участь:

• 19,3 тис. респонденти, діти яких здобувають освіту з 1 по 11 клас (81,7% міська місцевість, 18,3% сільська місцевість);

• 271 керівник закладів загальної середньої освіти (46,7% сільська місцевість, 52,7 міська місцевість);

• 183 кухарів закладів загальної середньої освіти (51,4 сільська місцевість, 48,6 міська місцевість).

За оцінкою батьків харчування в області в закладах загальної середньої освіти організовано задовільно – 37,6 %, добре –27,8%, незадовільно –19%, не змогли відповісти –15,4%.

Гарячим харчуванням за результатами опитування користуються 12,9 (67%) тис. учнів. У сільській місцевості діти на 11,8% частіше користуються гарячим харчуванням ніж у міській (76,7%).

За опитуванням батьків 53% дітей користуються буфетом. Подобається буфетна продукція 45% учнів, у 18% шкільний буфет відсутній.

Серед батьків 59,4% респондентів знають про реформу системи шкільного харчування, ознайомлені з новими нормами 45,5%. Помітили зміни в покращенні харчуванні в закладах загальної середньої освіти з початку нового 2021-2022 навчального року 32,7% батьків.

На думку батьків, з метою удосконалення системи харчування дітей у закладах загальної середньої освіти необхідно збільшити кількість овочів та фруктів, можливість вибору (45%), покращити смак, якість та подачу страв.

За результатами опитування керівників закладів освіти у 63% закладах за остання 2 роки оновлювалось обладнання для харчоблоків (їдалень). Серед кухарів задоволені обладнанням для харчоблоків (їдалень) 49,2%.

На думку керівників та кухарів, на якість шкільних сніданків найбільш впливає: різноманітність продуктів, сучасне обладнання, ставлення працівників кухні до роботи, розробка меню фахівцями, вартість.

Робота щодо впровадження реформи системи шкільного харчування в закладах загальної середньої освіти області триває.