портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Регуляторна ініціатива: вдосконалення регуляторного середовища у громадах

Опубліковано 12 листопада 2021 року, 12:03

Від листопада 2021 року в межах 2-го компоненту Школи організацій з розвитку підприємництва «На варті інтересів бізнесу» розпочалась ініціатива з покращення взаємодії органів місцевого самоврядування, бізнесу та недержавного сектору через співробітництво в регуляторній сфері (надалі – Регуляторна ініціатива).

ЧОМУ ГРОМАДАМ ВАЖЛИВО ВЗЯТИ УЧАСТЬ?

Внаслідок децентралізації органи місцевого самоврядування дістали повноваження щодо регулювання на місцевому рівні майже усіх сфер діяльності. Саме вони мають забезпечувати прозору, прогнозовану та ефективну регуляторну політику для формування сприятливого бізнес-клімату у своїх громадах.

Регуляторна ініціатива створена, щоб посилити спроможність громад ухвалювати стратегічні рішення щодо регуляторної діяльності та покращувати ділове середовище в громадах, досягати сталого економічного розвитку, підвищувати рівень зайнятості та доходів населення, розширювати потенціал для залучення інвестицій.

ЩО ОТРИМАЮТЬ УЧАСНИКИ ІНІЦІАТИВИ?

Протягом 2021–2022 років відібраним партнерським громадам ми допоможемо:

забезпечувати прозоре та ефективне регулювання діяльності суб’єктів господарювання;

підвищувати конкурентоспроможність громади через покращення регуляторного середовища;

Системний підхід у реалізації ➢ Урахування потреб і ➢ Представлення інтересів ефективної регуляторної зменшення громадськості у розробленні політики. регуляторного тиску на дерегуляційних ініціатив та

Повний експертний супровід бізнес, особливо МСП. якісних регуляторних актів. розроблення проєктів ➢ Встановлення ➢ Покращення бізнес-клімату регуляторних актів. зрозумілих і прозорих та підвищення інвестиційної ➢ Імплементація найкращих практик і конкурентних привабливості ОТГ.

практик регуляторної політики умов провадження ➢ Нарощування виробничого національного масштабу, підприємницької та експортного потенціалу адаптованих під потреби діяльності. громади.

конкретної громади. ➢ Удосконалення та спрощення процедур регуляторної політики.

ІЗ КИМ МИ ПРАЦЮЄМО?

До участі будуть залучені не менше семи територіальних громад Вінницької, Донецької, Дніпропетровської, Харківської областей, які прагнуть налагодити ефективний діалог та об’єднати зусилля влади, приватного сектору, особливо МСП, та громадського сектору до впровадження регулювань, спрямованих на покращення умов ведення бізнесу на місцевому рівні.

У МЕЖАХ РЕГУЛЯТОРНОЇ ІНІЦІАТИВИ МИ:

забезпечимо громади актуальною інформацією про потреби зацікавлених сторін для досягнення цілей місцевого економічного розвитку;

надамо експертний супровід щодо чинних регуляторних актів, їх відповідності принципам державної регуляторної політики, інтересам приватного сектору та інвесторів (проведення дослідження, експертна підтримка, робочі групи);

забезпечимо комплексний перегляд та/або розроблення проєктів регуляторних актів, у тому числі аналіз регуляторного впливу, з урахуванням потреб кожної обраної громади;

підтримаємо проведення ефективних інформаційних та адвокаційних кампаній для налагодження взаємодії влада-громада-бізнес.

ЯК МИ ПЛАНУЄМО ПРАЦЮВАТИ?

9–18 листопада – збір заявок від охочих територіальних громад до участі у Регуляторній ініціативі.

грудень 2021 – травень 2022 – реалізація Ініціативи.

Школа організацій із розвитку підприємництва: 2-й компонент «На варті інтересів бізнесу» реалізується Фондом Східна Європа за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України». Школа складається з двох компонентів. Фокус 1-го компоненту, що реалізується CIVITTA, – залучення МСП до місцевого економічного врядування, налагодження діалогу та об’єднання зусиль влади та підприємців для місцевого економічного розвитку. Другий компонент, який реалізує Фонд Східна Європа, спрямований на моніторинг діяльності місцевої влади та збільшення прозорості у взаємодії місцевого бізнесу з владою.