портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

СБУ спільно з ДБР розслідують державну зраду з боку правоохоронців та суддів

Опубліковано 01 лютого 2024 року, 17:40

Слідчі СБУ разом з ДБР здійснюють досудові розслідування стосовно державної зради з боку співробітників правоохоронних органів та суддівської влади. 

Про це під час брифінгу повідомила речниця ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях Галина Прищепа.

Так, справи ведуться щодо 16 суддів, 24 співробітників поліції, 6 прокурорів та одного податківця.  

Один з фігурантів – прокурор – у 2022 році  обійняв посаду слідчого з особливо важливих справ слідчого відділу генеральної прокуратури "днр".

Задокументовано, що зрадник звинуватив парамедикиню в евакуації та наданні меддопомоги українським  військовим. Це він підкріпив фейковим документом, у якому кваліфікував такі дії, як насильницьке захоплення влади та зміну конституційного ладу терористичної «днр».   

Слідчі СБУ повідомили йому про підозру за ч.2 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України. Правопорушника оголошено в розшук.

Також зрадила присязі колишня українська поліцейська, яка прийняла пропозицію від окупантів обійняти посаду старшого інспектора «УГАИ МВД днр» в окупованому Донецьку. 

Встановлено, що зловмисниця вимагала від автомобілістів додержання законів і правил загарбників, зокрема, змінювати українськи автономери й права на російські. 

У разі відмови власників автівок чекали штрафи чи конфіскація транспортного засобу. На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили їй про підозру за ч. 7 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) та за ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації)  Кримінального кодексу України.

До числа державних зрадників можна віднести і «старшого прокурора отдела поддержания государственного обвинения следственного управления генеральной прокуратуры днр». Зокрема, задокументовано, що зрадник підтримував обвинувачення в суді терористичної «днр» проти вісьмох військовополонених ЗСУ. За його клопотанням трьох українських захисників було відправлено до СІЗО Ростова-на-Дону, а розгляд справ скеровано до Південного окружного військового суду.  

Від імені країни-окупанта «прокурор» звинувачує військових у насильницькому захопленні влади та організації незаконного збройного формування у складі групи осіб. Також українцям інкримінується проходження навчання з метою здійснення терористичної діяльності.     

Слідчі СБУ повідомили фігуранту про підозру за ч.2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Правопорушника оголошено в розшук.