портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Шахта "Україна" відзначає 60-ту річницю введення в експлуатацію

Опубліковано 24 серпня 2023 року, 12:54

У серпні 2023 року виповнюється 60 років з дати введення в експлуатацію шахти «Україна» державного підприємства «Селидіввугілля» – містоутворюючого підприємства м. Українськ Селидівської міської територіальної громади Покровського району. 

Рішення про будівництво шахти «Україна» прийнято Міністерством вугільної промисловості ще у 1951 році, після чого інститутом «Дніпродіпрошахт» розроблено відповідний проєкт, а безпосереднє будівництво розпочато вже у 1953 році. У цей же час поряд з майбутньою шахтою починає рости селище Лісівка, яке через десять років отримає статус міста та нову назву – Українськ.

У серпні 1963 року шахту «Україна» введено в експлуатацію з проєктною виробничою потужністю 1,8 млн тонн вугілля на рік або 6 тис. тонн вугілля на добу. У той час на шахті було підготовлено 12 очисних вибоїв, а трудовий колектив складав понад 5 тис. осіб.

За весь період роботи шахти «Україна» видобуто близько 45 млн тонн вугілля. На підприємстві працюють цілі шахтарські династії, заслуга яких у розвитку вугільної промисловості відзначена почесними званнями «Герой соціалістичної праці», «Заслужений шахтар», «Почесний шахтар», а також іншими державними та відомчими нагородами. Всього протягом 60-ти років до державних нагород представлено понад 170 шахтарів. Та бували у підприємства і трагічні сторінки історії. 7 липня 2002 року на шахті сталась пожежа, яка забрала життя 35 гірників, а ще 46 людей потрапили до лікарні з отруєннями та ліками різного ступеню важкості. Ця аварія була найбільшою за всі роки існування шахти та стала справжньою трагедією для всіх мешканців Українська.

На сьогодні шахта «Україна», як і інші державні вуглевидобувні підприємства області, перебуває у складних економічних умовах, які погіршуються через збройну агресію росії проти України. Однак, незважаючи на негативні фактори, шахта «Україна» продовжує свою виробничу діяльність та видобуток вугілля, а працівники вірять у відродження підприємства після Перемоги.