портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Сьогодні - День пам’яті українських журналістів

Опубліковано 15 вересня 2023 року, 18:16

Щороку в третю п’ятницю вересня в Україні відзначається День пам’яті українських журналістів. Ця пам’ятна дата встановлена у 2007 році з ініціативи Національної спілки журналістів України після жорстокого вбивства українського журналіста, засновника «Української правди» Георгія Гонгадзе, викраденого і вбитого 16 вересня 2000 року. Її мета – вшанування пам’яті всіх журналістів, які загинули, виконуючи свої професійні обов’язки.

Професія журналіста завжди була пов’язана з ризиками. Погрози від фігурантів розслідувань, переслідування та навіть фізичне насилля… Сьогодні журналісти гинуть від рук російських окупантів. Доносячи правду світові про звірства армії рф, вони самі стають жертвами збройної агресії.

За даними Національної спілки журналістів України, від початку широкомасштабного вторгнення росіян вже загинули 72 українські та іноземні працівники ЗМІ. Із них 15 – під час безпосереднього виконання професійних обов’язків у зонах бойових дій. Ціна, яку працівники медіа платять за те, щоб донести правдиву інформацію до своєї аудиторії в Україні і до всього світу, часто є надзвичайно високою.

Разом з тим, від початку широкомасштабної російської агресії щонайменше в кожному шостому редакційному колективі добровільно і в межах мобілізації до Сил оборони пішли близько 15% працівників ЗМІ.

Пером, кадром, голосом або зі зброєю в руках сьогодні журналісти наближають перемогу України. Віримо, що ворог понесе заслужене покарання за злочини, вчинені проти журналістів, проти свободи слова.