портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Як працюють на Донеччині центри надання допомоги постраждалим від домашнього насильства

Опубліковано 15 вересня 2023 року, 18:46

Навіть в сьогоднішніх надскладних умовах на Донеччині продовжують працювати центри надання допомоги постраждалим від домашнього насильства. Їх розгалужена мережа суттєво скоротилася після початку повномасштабного вторгнення росії в Українe, але низка цих закладів та служб і зараз діє у громадах області. Крім того, планується відкриття нових центрів. Про це під час брифінгу розповіла начальниця управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання Донецької облдержадміністрації Лілія Золкіна. 

Вона нагадала, що запобігання та протидія домашньому насильству та насильству за ознакою статі для обласної влади протягом останніх років було одним із пріоритетів. І зазначивши, що зараз здійснюється взаємодія з усіма суб`єктами запобігання та протидії насильству як на рівні громад, так і на регіональному рівні, докладно розповіла про роботу в цьому напрямку.

За попередні роки в області було створено чимало спеціалізованих закладів, де надавались відповідні соціальні послуги. Але нині з більш ніж 30 закладів, що працювали до повномасштабного вторгнення на території області для підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, діє в денному режимі притулок у Мирноградській громаді, два денних центри працюють у Покровській і Новогродівській громадах. дві спеціалізовані служби первинного соціально-психологічного консультування  у Слов`янській та Селидівській громадах та чотири мобільні бригади соціально-психологічної допомоги у Новогродівській, Костянтинівській, Мирноградській та Удачненській територіальних громадах. Також в області консультаційні послуги надає Комунальний заклад "Донецький обласний центр матері та дитини" і Центр соціально-психологічної допомоги, що знаходиться у Дружківці. 

«У денних центрах з жертвами насильства працюють психологи та соціальні працівники, які за необхідності надають поради щодо поведінки у складних життєвих обставинах. Крім того, варто пам'ятати, що насильство може мати не лише фізичні прояви. Фінансове насильство та словесні образи також є проявами домашнього насильства, які не варто ігнорувати.  Якщо у вашому населеному пункті немає такого центру, то жертви насильства можуть звернутися на гарячу лінію 1547», - зазначила  Лілія Золкіна.  

Вона також розповіла про перспективи створення  найближчим часом нових відповідних центрів та служб у п`яти територіальних громадах області.

Нагадаємо, стала відомою кількість жертв домашнього насильства на Донеччині