портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Сьогодні в Україні відзначають День Батька

Опубліковано 16 червня 2019 року, 10:47 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Відповідно до Указу Президента України від 18 травня 2019 року № 274/2019 щороку у третю неділю червня відзначається День батька. Цього року свято припадає на 16 червня.

Очікується, що реалізація документа сприятиме популяризації сімейного способу життя, формуванню відповідального батьківства та материнства.

Зазначимо, що День батька в Україні відзначали й раніше, але офіційного статусу цей день не мав. Дотепер його відзначали як «всенародний день батька» у третю неділю вересня за пропозицією деяких міністерств, громадських і релігійних організацій. Громадські організації домагалися офіційного статусу для Дня батька з 2006 року.

Традиція вшановувати тата на державному рівні з’явилася у США ще у 1909 році. Cвято заснувала Сонора Смарт, яка жила в місті Спокан (штат Вашингтон). Вона мала п’ятьох братів і сестер, але після народження шостої дитини мама Сонори померла, тому батько, Вільям Джексон Смарт, самостійно піклувався про дітей.

Чоловік зробив все можливе, щоб діти були оточені турботою та любов’ю. І от в 1909 році Сонора на церковній службі до Дня матері згадала своє дитинство і подумала про батька, який гідно впорався з їхнім вихованням.

Відтак, американка вирушила до міської ради і запропонувала заснувати нове свято – День батька. Цю пропозицію підтримали спершу в рідному місті Сонори, а згодом і в інших містах штату. Національним святом в Штатах цей день став у 1966 році, тоді ж обрали дату свята – третю неділю червня.

Нині свято тата відзначають у майже 40 країнах світу, серед яких США, Канада, Японія, Франція, Швейцарія, Сполучене Королівство. В Україні, як і в більшості держав Європа День тата щороку припадає на різні дати, але традиційно – на третю неділю червня.

Як складно бути Батьком з великої літери! Як багато в цьому слові тепла, ласки, любові, почуттів. Вітаємо всіх батьків зі святом! Бажаємо міцного здоров’я, любові, терпіння та наснаги!