портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Сприяння зайнятості громадян, для яких законодавством передбачені додаткові гарантії соціального захисту

Опубліковано 01 вересня 2016 року, 14:27

Значну роль у забезпеченні державних гарантій зайнятості соціально вразливих верств населення відіграє державна служба зайнятості.

У разі звернення до служби зайнятості осіб, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, реалізується комплекс заходів щодо надання широкого спектру адресних соціальних послуг.

Для підтримки підприємницької ініціативи громадян здійснюється сприяння в організації підприємницької діяльності. З метою адаптації до вимог ринку праці громадян даної категорії залучають до інформаційно-консультаційних та профорієнтаційних заходів.

Важливим механізмом для підвищення конкурентоспроможності на ринку праці безробітних з числа соціально-вразливих верств населення, є організація їх професійного навчання.

Враховуючи виклики сучасності, Донецькою обласною службою зайнятості запроваджено новітні форми роботи, такі як відеорезюме та відеовакансія.

Онлайн-співбесіда також є сучасним та зручним інструментом співпраці роботодавця з претендентом на вакансію, яка сприяє економії часу та оперативній організації зустрічі.

Особливо актуальною новацією, запровадженою Донецькою обласною службою зайнятості є проведення навчання безробітних в дистанційному форматі за допомогою широкого спектру сучасних освітніх, інформаційних та IT-технологій.

Державна служба зайнятості всебічно сприяє розширенню можливостей для працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. Ці категорії визначені законодавством:

- один з батьків або особа, яка їх замінює і має на утриманні дитину (дітей) віком до шести років; виховує без одного з подружжя дитину віком до 14 років або дитину-інваліда; утримує без одного з подружжя інваліда з дитинства (незалежно від віку) та/або інваліда I групи (незалежно від причини інвалідності);

- діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, особи, яким виповнилося 15 років та які за згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює, можуть, як виняток, прийматися на роботу;

- особи, звільнені після відбуття покарання або примусового лікування;

- молодь, яка закінчила або припинила навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах, звільнилася із строкової військової або альтернативної (невійськової) служби (протягом шести місяців після закінчення або припинення навчання чи служби) і яка вперше приймається на роботу;

- особи, яким до настання права на пенсію за віком залишилося 10 і менше років;

- інваліди, які не досягли пенсійного віку;

- особи, яким виповнилося 15 років та які за згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює, можуть, як виняток, прийматися на роботу.

 З 30 серпня 2016 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до статті 14 Закону України «Про зайнятість населення» щодо додаткових гарантій у сприянні працевлаштуванню учасників бойових дій, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення» (далі – Закон).

Відповідно до цього Закону учасники бойових дій, зазначені у пунктах 19 та 20 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» тепер відносяться до категорії громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню.

Роботодавець, який працевлаштовує на нове місце строком не менше ніж на два роки за направленням центру зайнятості зареєстрованих вище зазначених категорій громадян, має право на компенсацію у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до служби зайнятості.

Працевлаштуванню демобілізованих учасників АТО приділена окрема увага служби зайнятості. Зокрема, це та категорія людей, яка потребує особливої уваги з точки зору адаптації до умов мирного життя та інтеграції на ринку праці.

Більш детальну інформацію про послуги можна отримати в міських та районних центрах зайнятості Донецької області та на сайті Донецького обласного центру зайнятості http://www.dcz.gov.ua/don/control/uk/index.

За інформацією Донецького обласного центру зайнятості

Інші новини за темою