портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Стартувала нова комунікаційна кампанія про підтримку Євросоюзом української культури та мистецтва під час війни – «Разом зберігаємо. Разом творимо»

Опубліковано 23 березня 2023 року, 13:20 , Департамент інвестиційно-інноваційного розвитку і зовнішніх відносин облдержадміністрації

Українська історія та культура безперечно э частиною європейської культурної ідентичності та різноманітності. Вплив повномасштабної військової агресії РФ розповсюджується і на об’єкти та пам’ятки культури України, які знищуються та розкрадаються окупантами, в той час, коли сотні українських митців вступили до лав ЗСУ. Багато людей спрямовують свої зусилля на те, щоб захистити й зберегти культурну спадщину України, створювати нові твори та умови для її розвитку. Європейський Союз підтримує Україну та українців у їхньому непохитному прагненні зберегти культурну спадщину й культурне розмаїття і допомагає українським митцям реалізовувати творчий потенціал.

21 березня 2023 року Представництво ЄС в Україні розпочало кампанію, яка фокусуватиметься на двох основних напрямах під загальним гаслом «Разом ми – Європа» #TogetherWeAreEurope, для того, щоб українці більше дізналися про підтримку ЄС української культури та мистецтва під час війни.

Нова кампанія складається з двох напрямків:

1) «Разом зберігаємо» #TogetherWePreserve. Напрямок, пов’язаний зі збереженням унікальної української матеріальної культурної спадщини - архітектури, музеїв, пам’ятників, стародавніх церков, колекцій, архівів, тощо та нематеріального виміру – традицій, фольклору, культурної пам’яті.

2) «Разом творимо» #TogetherWeCreate. Цей напрямок присвячений підтримці Євросоюзом українських митців та мисткинь, діячів культури і креативних індустрій. Завдяки грантам, стипендіям, можливостям програм мобільності, резиденції вони можуть продовжувати свою професійну діяльність, вдосконалювати майстерність, отримувати новий досвід, шукати партнерів, творити сучасну українську культуру.

Голова Представництва ЄС в Україні, Посол Матті Маасікас відзначив, що у цій війні на кону стоїть ціла культура, яку грабують і знищують, Росія хоче, щоб українська культура припинила існувати. Але також висловив впевненість, що цього не станеться, бо українці борються за свою культуру, зберігають і продовжують творити її, а ЄС стоїть пліч-о-пліч з українцями та допомагає Україні зберігати свою культурну спадщину, підтримуючи її митців і мисткинь.

Всеукраїнська комунікаційна кампанія включатиме інформаційні, освітні, культурні та мистецькі заходи з різноманітними інтерактивними елементами, онлайн і офлайн.

Кампанія стартувала онлайн-флешмобом #РазомТворимо і символічно розпочалась у Всесвітній день поезії. До онлайн-флешмобу долучилась Марія Габріель, Єврокомісарка з інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді – вона продекламувала вірш «Ти знаєш, що ти – людина» Василя Симоненка, одного з найвпливовіших українських поетів-дисидентів шістдесятників, убитого радянським режимом.

Приєднатися до флешмобу запрошуються всі охочі. Для цього вам потрібно: обрати улюблений вірш українського поета або поетеси; продекламувати його та зробити коротке відео; опублікувати відео у соцмережах з хештеґом #РазомТворимо та позначити принаймні трьох друзів.

Для того, щоб дізнаватися більше про події даної комунікаційної кампанії, а також інші важливі події, відвідайте сторінки Представництва ЄС в Україні у Facebook, Instagram та Twitter.

Контактна особа: Антон Теретишник, медіа експерт, Проєкт ЄС «Українцям про Європейський Союз» (CEU4U), [email protected] ,+38 050 4444 262

*Згідно сайту www.eeas.europa.eu

За інформацією департамента інвестиційно-інноваційного розвитку і зовнішніх відносин