портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

«Стіни культури» на Донеччині

Опубліковано 08 листопада 2023 року, 15:19 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

У листопаді 2023 року в Донецькій області розпочала роботу творча команда проєкту «Стіни культури», який є частиною платформи «Культурні сили», що об’єднує мистецькі, психологічні та освітні проєкти, які вже сьогодні змінюють країну. «Стіни культури» покликані покращити психологічний клімат та підтримати військових і містян Донеччини, через мистецтво поглибити їхні знання з історії, традицій та культури України.

Упродовж п’яти днів колектив з восьми художників - Вікторія Калашник, Анна Сєрга, Максим Тоблєр, Анастасія Худякова, Дарина Родькіна, Костя Гетельман, Олександр Брітцев і Сергій Камфорович - створював на стінах будівель населених пунктів області патріотичні постери та мурали. Метою художників було не тільки викликати теплі емоції у містян, заполонити сірий простір яскравими фарбами, але й підтримати мистецтвом військових, підняти настрій, викликати посмішку, нагадати, що в них вірять, на них сподіваються, їх люблять і чекають. 

Тепер будівлі різного призначення, паркани, житлові будинки в населених пунктах Покровської, Добропільської, Мирноградської та Селидівської громад прикрашають 50 стінописів з патріотичними та казковими сюжетами, малюнками з цитатами Тараса Шевченка, Лесі Українки, Івана Франка, Григорія Сковороди, Василя Стуса, Павла Тичини, Ліни Костенко, Василя Сухомлинського та інших відомих українців.

Яскраві об’єкти надихають і змушують замислитись; посилюють відчуття єдності, підтримки та поваги нас один до одного. Адже культура - це постійна робота з тим, що відбувається тут і тепер, вона не відсторонюється від важких тем і створює цінності та змінює переконання!