портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Сучасний харчоблок у школі: у Мінрегіоні розробили інформаційний посібник

Опубліковано 01 лютого 2022 року, 16:30 , Департамент освіти і науки облдержадміністрації

Міністерство розвитку громад та територій розробило інформаційний посібник з будівництва харчових блоків у закладах загальної середньої освіти. Рекомендації стосуються як звичайних шкільних харчоблоків, так і харчоблоків «опорних кухонь», які зможуть забезпечувати доставку їжі в інші заклади загальної середньої освіти. Посібник розроблений у межах реформи шкільного харчування, яку ініціювала перша леді Олена Зеленська.

Завантажити та ознайомитися з інформаційним посібником можна за посиланням. Громади мають дотримуватися цих рекомендацій при реконструкції або ремонті харчоблоків.

Зауважимо, у 2022 році передбачено державну субвенцію у розмірі 1,5 млрд грн на модернізацію харчоблоків у школах. Для отримання фінансування регіони та громади мають підготувати якісні проєкти, які будуть відповідати вимогам нового технологічного циклу приготування їжі. Зокрема, йдеться про розробку проєктної документації із забезпечення нового підходу приготування їжі, норм інклюзивності та безбарʼєрності.

На сьогодні, облдержадміністрацією спільно з територіальними громадами опрацьовується перелік проєктів на модернізацію харчоблоків, який буде запропонований для реалізації.

Довідково: 

За ініціативи першої леді Олени Зеленської в Україні триває реформування системи шкільного харчування.  Протягом 2016‒2022 років за рахунок коштів обласного бюджету капітально відремонтовано 33 їдалені (харчоблоки) закладів загальної середньої освіти.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 27.11.2019 №1106-р «Деякі питання використання у 2019 році освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам» для 60 закладів загальної середньої освіти закуплено пароконвектомати, електричні печі, холодильні та морозильні шафи, м’ясорубки, тістоміси, марміти теплові для 1-х та 2-х страв, посудомийні машини та інше на загальну суму 21 334,5 тис. грн, у тому числі: 16 260,1 тис. грн - з державного бюджету, 5 074,4 тис. грн - з місцевого.

У ІІ семестрі 2021-2022 н.р. заклади освіти перейшли на нове меню відповідно до Норм харчування в закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305.

Усіма видами харчування в закладах загальної середньої освіти області охоплено 161,3 тис. учнів 1‒11 класів, що складає 97 % від загальної кількості учнів. Гарячим харчуванням охоплено 119,4 тис. учнів (72,8% від загальної кількості школярів). Розрахунок відсотків здійснюється без урахування учнів за дистанційною формою навчання).