портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Третя місія переміщеного закладу освіти. За підтримки ЄС відбулась Фінальна конференція Проєкту EDUSPACE

Опубліковано 28 травня 2024 року, 18:10

24 травня 2024 року на базі Маріупольського державного університету відбувся фінальний захід – підсумкова конференція за проєктом ЄС «Відкритий освітній простір для студентів і громади» / “Educational Open Space for Students and Community” (EDUSPACE) з презентацією ключових результатів. Партнери проєкту зібралися для обговорення стратегічних напрямків подальшого розвитку переміщених закладів освіти.

Конференція об’єднала разом біля 60 представників Представництва Європейського Союзу в Україні, Міністерства освіти і науки України, Маріупольського державного університету, Донецького державного університету внутрішніх справ, Університету Генуї (Італія) та маріупольської громади.

Ремі Дюфло, заступник голови Представництва Європейського Союзу в Україні зазначив, що Європейський Союз пишається тим, що підтримує стійкість переміщених університетів та їхній подальший розвиток на нових місцях. «Ця підтримка відображає прагнення посилити спроможність системи вищої освіти України подолати виклики, спричинені війною, забезпечити їхню конкурентоспроможність з університетами країн-членів ЄС у процесі європейської інтеграції України».

Стелла Шаповал, заступниця генерального директора директорату міжнародної співпраці Міністерства освіти і науки України підкреслила, що завдяки участю у проєктах ЄС та коопераціям з міжнародними партнерами університети-учасники проєкту стають прикладами для конкурування з європейськими закладами освіти.

Віра Рибак, Керівник Сектору освіти і науки Представництва ЄС в Україні підтримала думки присутніх гостей і виразила сподівання на майбутнє: «Ви наполегливо працювали над всіма нашими проєктами і добре те, що вони допомагають вам досягати цілей. Перед вами постають величезні виклики, але сили духу і стійкості, вам не позичати. Я впевнена, що наші університети вистоять і я бажаю вам світлого шляху не тільки до нашої Перемоги і відбудови, а щоб молодь почувала себе впевнено у майбутньому нашої країни».

Микола Трофименко, ректор Маріупольського державного університету і Єгор Назимко, перший проректор Донецького державного університету внутрішніх справ, презентували основні результати проєкту і наголосили на надійній підтримці ЄС та неоціненного внеску у відновлення переміщених освітніх закладів, особливо в умовах війни.

Після вітальної частини учасники конференції мали можливість обговорити ключові здобутки, отримані практики, цінний досвід та завдання для подальшого розвитку під час робочих сесій за темами: 1 – Розробка та впровадження нових освітніх програм; 2 – Безпека територіальної громади; 3 – Взаємодія з громадою та послуги громаді.

З-поміж іншого, програма передбачала проведення круглого столу «Виклики для університетів і спільнот: роль Центрів третьої місії в українських університетах у їх вирішенні», що проводиться у змішаному форматі спільно з командою Еразмус+ проєкту «Університет–Громади: посилення співпраці» (UNICOM).

Інформація про Проєкт:

Термін реалізації Проєкту EDUSPACE (2020 – 2024 рр.)

Цілі Проєкту:

  • створити інноваційне освітнє середовище для студентів, викладачів та громади з відповідною сучасною інфраструктурою;
  • реконструювати навчальний корпус МДУ (Київ, вул. Преображенська, 6) та забезпечити переміщені ЗВО вкрай необхідними сучасними локаціями: Smart-бібліотекою, конференц-залою, тренінговими аудиторіями, що сприятимуть ефективній роботі університетів;
  • інституціоналізувати та розвинути студентське самоврядування переміщених ЗВО;
  • розробити та впровадити магістерські освітні програми «Управління громадою» та «Врегулювання конфліктів та медіація»;
  • сприяти розвитку громадської активності в місті та регіоні, залучаючи місцеву громаду до розбудови та просування EduSpace.

Основні результати проєкту: 

  • відремонтовано та обладнано Відкритий освітній простір для студентів та громади (корпус Маріупольського державного університету, 3245 кв. м.);
  • у Донецькому державному університеті внутрішніх справ відремонтовано та обладнано центр TrainToLead (635 кв.м.);
  • Розроблено дві нові магістерські програми: «Врегулювання конфліктів та медіація» та «Управління територіальною громадою»;
  • започатковано Академію студентського самоврядування, проведено 7 серій тренінгів для студентських лідерів (107 учасників);
  • інституціоналізовано 2 органи студентського самоврядування,
  • проведено конкурс міні-грантів на проекти студентського самоврядування, реалізовано 12 проектів.

Консорціум партнерів:

Координатор – Маріупольський державний університет;

спів-виконавці: Донецький державний університет внутрішніх справ, Університет Генуї.

Сайт проєкту: https://eduspace.mu.edu.ua

Для додаткової інформації, будь ласка контактуйте з Андрієм Стойкою, 

[email protected] або + 38 050 326 62 66

За інформацією з сайта: https://www.eeas.europa.eu/delegations/ukraine

Інші новини за темою