портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Донецькій області у 2023 році ускладнюється ситуація із поширенням сказу серед тварин

Опубліковано 15 листопада 2023 року, 19:18

Ситуація по захворюваності на сказ в Донецькій області стабільна, але є певні ризики її ускладнення. У 2023 році в регіоні не зареєстровано випадків сказу або гідрофобії серед людей, але в Україні в поточному році вже зареєстровано перший випадок у мешканця Вінницької області Могилівподільського району. Людина захворіла та померла після укусу домашньої кішки, за медичною допомогою не зверталася, а звернулася тільки тоді, коли вже пішли симптоми сказу.

Про це повідомила в.о. завідувача санітарно-карантинного відділу Державної Установи "Донецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ" Олена Медведєва на брифінгу, присвяченому епідемічній та епізоотичній ситуації зі сказу в області.

«Вкотре звертаю увагу на те, що сказ – це особливо небезпечне захворювання. Ліків проти сказу не існує. Єдиним шансом запобігти розвитку хвороби після укусу тварини – це екстрене звернення за медичною допомогою і своєчасна вакцинація», – наголосила Олена Медведєва.

Стосовно 2022 року, то в Україні було 2 випадки гідрофобії серед людей і 1 був у Харківській області.

У Донецькій області, починаючи з липня поточного року, відзначається суттєве загострення епізоотичної ситуації. Станом на 10 листопада 2023 року зареєстровано вже 30 підтверджених випадків сказу серед тварин, які розподілилися наступним чином: Добропільська громада – 4 випадки, Криворізька – 1, Шахівська – 3, Білозерська – 1, Краматорська – 6, Дружківська – 2, Олександрівська – 7, Великоновосілківська – 4, Покровська – 1, Слов’янська – 1.

Серед цих 30 підтверджених випадків 11 домашніх котів, 3 – безпритульних, 5 домашніх собак, 2 – безпритульних, 6 голів великої рогатої худоби, 1 дрібна рогата худоба (коза), а серед диких тварин – куниця і вовк.

За минулий рік в області був лише 1 випадок сказу серед тварин.

У 2 півріччі 2023 року зростає кількість випадків  нападу заражених тварин на людей. Відмічається збільшення нападу безпритульними тваринами – собаками, котами та дикими тваринами (лисиці, куниці, їжаки, гризуни, кожани тощо).

Через активність бойових дій у Донецькій області та велику кількість евакуйованих людей чисельність безпритульних тварин все зростає. Наряду з цим збільшується і чисельність диких тварин, особливо, рудих лисиць, які проникають в населені пункти. В епіцентрах поширення сказу відмічається контакт домашніх тварин з лисицями. Відповідно зростають випадки сказу і серед безпритульних тварин, які контактують з дикими. 

Щеплення від сказу проводиться в основному домашнім тваринам, серед безпритульних тварин – тільки у випадках роботи волонтерів або небайдужих мешканців. Стосовно диких тварин, то остання кампанія з імунізації була проведена в жовтні 2021 року. В умовах воєнного стану не проводиться ані щеплення диких тварин, ані відстріл заражених. 

У Донецькій області було декілька випадків нападу заражених тварин на людей. Такі випадки були у Слов’янській, Краматорській, Олександрівській, Новосілківській, Мирноградській громадах.  Дуже часто це напади хворих на сказ лисиць, куниць та навіть їжаків.

За 10 місяців 2023 року до закладів охорони здоров’я звернулися 1198 цивільних осіб. Щеплення було призначено в 40%, у тому числі комбінований курс лікування – курс з імуноглобуліном складав 10%.

Фахівці попереджають, у разі подряпин, ослинення чи укусів, необхідно промити рану, подряпини, садни або заслинені місця проточною водою 15 хвилин з господарським милом. Обробити края рани спиртом або настоянкою йоду і накласти стерильну пов’язку. Звернутися до травмотолога або до хірурга за місцем перебування. Якщо вдома немає можливості надати собі першу допомогу, то негайно звернутися в лікарню та повідомити про необхідність первинної обробки пошкоджень та призначення в разі необхідності курсу щеплення проти сказу.