портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Донецькій області медики закликають не ігнорувати вакцинацію від деяких видів захворювань

Опубліковано 15 листопада 2023 року, 18:55

Сьогодні під час брифінгу, присвяченому імунізації, протидії грипу та COVID-19 було підняте питання своєчасної вакцинації проти дифтерії та правця серед дорослих. 

Про це доповів заступник начальника управління організації та розвитку медичної допомоги населенню департаменту охорони здоров’я Донецької ОДА Олександр Педенко.

За його словами, такі щеплення необхідно робити кожні 10 років після попередньої вакцинації від цих захворювань. 

«Якщо ви не пам’ятаєте, коли робили ці щеплення, то можна звернутися до свого сімейного лікаря. Вам запропонують найближчим часом прийти до амбулаторії, у зручний для вас час, і зробити щеплення. На сьогодні, лише близько 40% дорослих вакциновано від цих захворювань з числа тих, кого має охопити імунізація. Станом на листопад 2023 року – це недостатня кількість. Також на Донеччині продовжується програма щеплення дітей від 2 до 18 років для профілактики кору, краснухи та паротиту. Ця програма виконана майже на 98%, а її завершення планується до кінця листопада поточного року», – наголосив Олександр Педенко.

Заступник начальника управління організації та розвитку медичної допомоги населенню департаменту охорони здоров’я Донецької ОДА також додав, що у випадку, коли людина вирішить зробити щеплення від COVID-19, необхідно заздалегідь попередити свого сімейного лікаря. Він має використати отриману вакцину або замовити нову відповідно до термінів її зберігання. Термін придатності такої вакцини після розморозки – 10 тижнів. Невелика кількість вакцин від ковіду на пунктах щеплення є, але в більшості випадків її необхідно замовляти заздалегідь.

Термін придатності вакцини від грипу, як правило, до червня наступного року. Її можна замовити у будь-якій міській аптеці, де мають холодильники для зберігання медичних імунобіологічних препаратів. У цьому випадку треба обов’язково звернутися до свого сімейного лікаря протягом 2 годин, оскільки вакцину можуть ввести, якщо в чеку буде вказано, що вона була придбана саме сьогодні. Особливою умовою є транспортування вакцини від аптеки до пункту вакцинації – людині повинні надати сумку-холодильник з хладоелементом, куди треба помістити вакцину.

Усі заклади охорони здоров’я Донецької області ще з весни цього року оснащені генераторами та пальним, щоб у випадку вимкнення електропостачання не порушувати умови зберігання вакцин, а також забезпечувати безперебійне постачання електроенергії на ті об’єкти, де вона вкрай необхідна. Мова йде про операційні, відділення інтенсивної терапії, реанімації і пункти зберігання лікарських засобів, які потребують спеціальних умов.