портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Донецькому обласному молодіжному центрі презентували новий український шрифт "Рутенія"

Опубліковано 26 жовтня 2024 року, 13:30 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання Донецької облдержадміністрації

25 жовтня в Донецькому обласному молодіжному центрі була проведена зустріч з презентації шрифту "Рутенія"

Під час зустрічі учасники та учасниці дізналися про історію його створення, значення для української графічної культури та застосування в сучасному дизайні. 

Особливу увагу було приділено національному контексту, що став основою для розробки шрифту, який втілює українську ідентичність через мистецтво графічного письма.

Шрифт "Рутенія", створений професором Василем Чебаником, відображає давні кириличні традиції, зокрема писемність Київської Русі та козацького скоропису. 

Шрифт розроблений для підтримки української культурної ідентичності та надає можливість використовувати автентичну українську кирилицю

У сучасному контексті "Рутенія" стає символом національної спадщини, покликаним зберігати українську мову та її автентичне зображення.

Рутенія використовується в документах, культурних проєктах, а також доступний у цифрових редакторах, що дозволяє підтримувати його популярність серед освітян і дизайнерів.

Ініціативи на підтримку "Рутенії" спрямовані на поширення знань про українську графіку, а також створено документальний фільм "Рутенія. Повернення Коду Нації", що розкриває історичну цінність шрифту для української ідентичності.

Захід проводився Донецьким обласним молодіжним центром за підтримки управління сім'ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання Донецької облдержадміністрації