портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Івано-Франківську відбувся мистецько-інтелектуальний форум «Via Carpatia»

Опубліковано 16 жовтня 2023 року, 12:54 , Управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації

Донецька облдержадміністрація приділяє велику увагу реалізації заходів з основних засад державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності, Стратегії розвитку читання, протидії російській пропаганді, підтримці української мови як на території області, так і за її межами.

«Майбутнє традиції: українське у глобальному світі» - тема цьогорічного форуму на Івано-Франківщині. У межах Via Carpatia 2023 відбулося шість панельних дискусій: «На перехресті. Доля традиції в глобалізованому світі», «Вийти з тіні. Позиціонування України в світі», «Еміграція та солідарність. Між консервацією давнього і просуванням сучасного», «Становлення Збройних сил та волонтерства. Роль традиції в модернізації», «Віднайдення себе. Війна як тригер національного самопізнання» і «Церква між традицією та майбутнім». Спікерами дискусій, зокрема, були: Віталій Портников, Йосиф Зісельс, Микола Княжицький, Мирослава Барчук, Анжеліка Рудницька, Володимир В’ятрович та інші.

Водночас на форумі проходила літературно-мистецька зустріч «Слово у війні» — книжкова толока, на яку до Івано-Франківська приїхало близько двох десятків військових письменників. Зокрема, гостре та живе «Слово у війні» на Via Carpatia звучало від Олександра Лисака, Олени Лотоцької, Катерини Флекман, Сергія Дзюби, Артемія Кірсанова, Валерії Борщевської, Володимира Скоростецького, Андрія Лотоцького, Андрія Кириченка, Василя Паламарчука, Віталія Запеки, Віктора Янкевича, Олени “Ластівки” Мокренчук, Рустама Дмитрука, Андрія Гуменюка, Ольги Донеччанки. 

Від Донеччини форум відвідала директорка обласної бібліотеки для дітей Юлія Василенко, яка набула нових контактів для промоції читання серед бібліотечної спільноти.

Культура завжди зміцнювала українську державу. І сьогодні в час війни Україна продовжує потужно заявляти про себе через культуру. 

За інформацією управління культури і туризму облдержадміністрації