портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Карпатах відбувся другий мистецько-освітній табір для молоді з Донеччини NYCamp

Опубліковано 26 вересня 2024 року, 13:53

Табір є однією з ініціатив Нью-Йоркського літературного фестивалю, заснованого письменницею Вікторією Амеліною. Головний партнер події  — організація “Ініціативна молодь українського Нью-Йорка”. Табір відбувся за фінансової підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

Мистецько-освітній табір зібрав у горах переможців та номінантів конкурсу есеїв від Нью-Йоркського літературного фестивалю (НЛФ) із фокусною темою “Деокупація майбутнього”. Усього на конкурс надійшло понад 50 текстів. Серед їхніх авторів журі відібрало понад 20 учасників та учасниць кемпу. Автори есеїв, що не потрапили у табір, отримали додаткові призи від НЛФ та Видавництва Старого Лева  — сертифікати на купівлю книг.

Конкурс есеїв для учнів 9-11 класів заснувала письменниця Вікторія Амеліна на першому Нью-Йоркському літературному фестивалі восени 2021 року. У січні 2022 року переможці першого конкурсу поїхали в освітню подорож до Києва та Львова. Уже після початку повномасштабного вторгнення, у 2023 році Вікторія хотіла зібрати підлітків та молодь Нью-Йорка на таборі в Карпатах. Письменниця загинула від російського обстрілу Краматорську за місяць до запланованої подорожі з нью-йоркцями. Розвитком НЛФ, зокрема проведення конкурсу есеїв та наступних таборів, зараз займаються друзі та близькі Вікторії Амеліної.

“Фокус-тема цьогорічного конкурсу есеїв  — “Деокупаця майбутнього”  — це гасло другого НЛФ, яке придумала Віка. Фестиваль був запланований на осінь 2022 року і через повномасштану війну, зрозуміло, не відбувся. Ми хотіли, щоби над цією темою натомість поміркували підлітки у своїх текстах. Крім цього, конкурс есеїв також розширили згідно із задумом Віки. Перший конкурс стосувався тільки шкіл самого Нью-Йорка, але вже тоді були й інші заклади, які зверталися до неї з питаннями, чи зможуть взяти участь згодом, і на другому НЛФ таких учасників мало би бути більше. Тому до участі в конкурсі 2024 ми запросили учнів усіх шкіл Бахмутського району”  — розповідає співорганізаторка Христина Шевченко.

На NYCamp приїхали підлітки з Нью-Йорка, Бахмута, Званівки, Торецька, Світлодарська та Соледара. Лекції та майстер-класи із письменницької та акторської майстерності, музики та художньої терапії проводили письменниця та художниця Катерина Міхаліцина, музикант і художник, засновник проєкту “Пиріг і Батіг” Мар’ян Пиріг, кінорежисерка та сценаристка Марина Степанська, журналістка і програмна директорка Bookforum Софія Челяк. Створені на майстер-класах малюнки учасники змогли за допомогою спеціального обладнання власноруч перенести на авторські футболки і забрати з собою після завершення табору. У цьому їм допомагав нью-йоркський активіст Андрій Ковальчук. Окрім цього, переможцям конкурсу есеїв Нью-Йоркський літературний фестиваль надає ґранти на освітні курси та проєкти за їхнім власним вибором. 

“Як і минулого року, на таборі були учасники з одного міста чи школи, які побачилися вживу уперше за весь час повномасштабного вторгнення. Кожного разу це неймовірні емоції і для них самих, і для нас. Для нас найважливіше на таких заходах  — це створити простір довіри та взаємопідтримки, дати підліткам можливість відчути себе трохи більш удома завдяки людям, з якими вони проводять ці кілька днів у горах, навіть якщо їхній справжній дім далеко, зруйнований росіянами. Розповісти їм про Віку і все, що вона робила і що планувала зробити для Донеччини. Лектори NYCamp завжди представляють дуже різні творчі професії, щоб учасники могли дізнатися максимум корисного для себе, мали можливість менторської підтримки від них і просто могли запитати у лекторів будь-що, що їх цікавить. Також ми другий рік співпрацюємо з Музеєм воєнного дитинства, на табір приїжджає дослідник Андрій Борутя, всі охочі за бажанням можуть дати йому інтерв’ю. Для нас дуже важливо, що молодь “росте” разом із проєктом  — так, Андрій Ковальчук минулого року був одним із учасників першого NYCamp, а цього року сам виступив із ідеєю провести захід із підлітками і створити з ними щось власними руками і за їхнім власним дизайном”,  — підсумовує співорганізаторка Оля Русіна.

Нагадаємо, Нью-Йоркський літературний фестиваль заснувала українська письменниця Вікторія Амеліна у 2021 році. Незадовго до цього невеликому містечку неподалік від окупованої Горлівки повернули його історичну назву Нью-Йорк  — замість попередньої назви “Новгородське”, нав’язаної в радянські часи. 

27 червня 2023 року Вікторія отримала важкі поранення під час російського обстрілу по центру Краматорська. Вікторія Амеліна померла 1 липня 2023 року у лікарні Мечникова у Дніпрі. Вікторія Амеліна  — авторка книг “Синдром листопаду", “Дім для дома”,  “Е-е-есторії екскаватора Еки”, а також посмертної збірки віршів “Свідчення”. Із початком повномасштабного вторгнення письменниця також долучилася до правозахисної організації Truth Hounds і документувала воєнні злочини росіян. Її твори перекладені англійською, польською, чеською, німецькою, нідерландською, іспанською та іншими мовами.