портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Краматорську вшанували пам’ять загиблих воїнів Афганістану

Опубліковано 15 лютого 2019 року, 14:20 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

На честь Дня пам’яті воїнів-інтернаціоналістів та 30-ї річниці виведення військ з Афганістану 15 лютого в Краматорську вшанували пам’ять загиблих в Афганістані. Захід відбувся за участі заступника голови Донецької облдержадміністрації Ігоря Стокоза, керівників Краматорської міської ради, громадських організацій, Української спілки ветеранів Афганістану, військових, правоохоронців, представників навчальних закладів та мешканців міста.

До Пам’ятнику загиблим воїнам-афганцям поклали квіти. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих, хто в Афганістані пожертвував власним життям, захищаючи мирних мешканців.

Нагадаємо, що 15 лютого 1989 року остання колона радянських військ була виведена з Афганістану.

Таким чином закінчилась більш, ніж дев`ятирічна військова інтервенція Радянського Союзу в сусідню державу, в якій і сьогодні ще тривають збройні заворушення.

До Афганістану були направлені понад 150 тисяч українців. Більше трьох тисяч з них загинули під час цієї війни, сім тисяч повернулися в Україну інвалідами, близько 2 тисяч вважаються полоненими і без вісті зниклими.

Уже вдома від ран, хвороб і самогубств померли більше 4 тисяч українських «афганців».

Всього з 1979 року в Афганістані загинуло понад 14 тисяч радянських солдат, більше 30 тисяч з них були поранені. З афганського боку втрати були ще жахливіші — біля 1,5 мільйона загиблих і майже 5 мільйонів біженців, що знайшли притулок в сусідніх Пакистані та Ірані.