портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У закладах освіти Донеччини відбулись заходи з нагоди Дня української писемності та мови

Опубліковано 27 жовтня 2023 року, 17:40 , Департамент освіти і науки облдержадміністрації

З нагоди Дня української писемності та мови у закладах освіти області проведено низку тематичних заходів для дітей та учнівської молоді.

Понад 1000 учнів закладів освіти Донеччини долучилися до обласної акції «Наша мова – наша краса і сила!», організованої Донецьким обласним палацом дитячої та юнацької творчості. Переглянути тематичні світлини, декламування авторських віршів, висловів відомих українських письменників, малюнки, стіннівки, флаєри можна на сторінці «Позашкілля Донеччини» за хештегом: #Нашамова2023 https://youtu.be/IKgiTmQjJMo https://youtu.be/eghs9OiC4B8 


Донецьким обласним еколого-натуралістичним центром та Донецьким обласним центром туризму та краєзнавства учнівської молоді проведено челенджі «Як парость виноградної лози, плекайте мову», «Українська починається з тебе». Відповідно до умов участі, всі охочі цитували українські поезії, створювали та розміщували у соціальних мережах відеозаписи своїх виступів за хештегами: #ДОЕНЦ_челендж_ДеньУкраїнськоїПисемностіТаМови #МоєПозашкілля;  #Українська_починається_зтебе#ОЦТК#. Серед поезій були й авторські, доступні для перегляду за покликанням: https://www.youtube.com/watch?v=k9ZRxocWDj4 

Для маленьких мешканців Костянтинівської та Краматорської територіальних громад педагогами Донецького палацу молоді «Юність» в онлайн-форматі проведено виховний захід «Ми – маленькі українці!» та інтерактивно-розважальну гру «Наша мова українська, мова солов’їна». Активно та із задоволенням хлопчики й дівчатка змагалися за звання кращих знавців української мови. Особливо всім сподобалося співати караоке українських пісень. Вихованці палацу взяли участь у літературно-музичній композиції «Одна у нас вона така – уся співуча і дзвінка». Під час заходу діти  дізнались цікаві факти про українську мову, читали вірші відомих поетів та співали пісні. На базі «Дитяча точка «Спільно» UNICEF Дніпро» педагогами палацу проведено захід наживо – лінгвістичний арт-моб «Плекаймо мову!» для дітей ВПО. Під час заходу учасники згадували крилаті вислови про рідну мову та декламували вірші.

Вихованці Донецького обласного центру технічної творчості дітей та юнацтва отримали у подарунок до свята мовознавчу гру «Чарівний світ українського слова». Гра складається з 8 творчих завдань, виконуючи які можна перевірити знання з української мови та народної творчості (казок, скоромовок, прислів’їв, приказок). До заходу долучилися близько 60 осіб. 

У гуртках обласної очно-заочної школи «Юний дослідник» Донецької обласної академії наук учнівської молоді проведено цикл занять «Витоки нашої мови. Єдність у різноманітності». Вихованці дізналися про історію виникнення Дня української писемності та мови як державного свята, основні його традиції, цьогорічні зміни. Юні дослідники ознайомилися з історією виникнення писемності у слов’ян, пов’язаною з іменами просвітителів Кирила та Мефодія, з’ясували, що попри наявність різних діалектних особливостей українська мова має набагато більше спільних рис, аніж відмінних, тому є, була і завжди буде могутнім об’єднувальним засобом для всіх українців. 

Із метою поглиблення знань здобувачів освіти та педагогічних працівників Донецької області про історію виникнення і становлення письма, формування почуття національної гідності, виховання любові до рідної української мови підготовлено цикл публікацій до Дня української писемності та мови у вигляді слайд-шоу «Що ми знаємо про Преподобного Нестора-Літописця», «Мова народних дум ‒ мова душі народу», «Внесок письменників Донеччини у формування та збереження української мови», які розміщені за хештегом #День_української_писемності_та_мови__МАН. У заходах узяли участь понад 300 здобувачів освіти закладу, які одностайно підтримали думку, що вивчення й популяризація української мови в реаліях сьогодення є надзвичайно важливими для всіх.

За інформацією департаменту освіти і науки облдержадміністрації