портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Учні Донеччини отримали 30 тисяч україномовних шкільних підручників – президентське подружжя передало області нові навчальні книги

Опубліковано 20 грудня 2018 року, 17:33 , Головний сайт Президента України

Під час робочої поїздки на Донеччину Президент Петро Порошенко разом з дружиною Мариною Порошенко відвідали «Інклюзивно-ресурсний центр» у місті Бахмут. У навчальні заклади північних районів Донецької області, зокрема Слов’янська та Бахмута було передано 14 тисяч україномовних шкільних підручників.

Усього в рамках проекту Фонду Порошенка «Україна – єдина» було придбано 30 тисяч україномовних шкільних підручників на суму 2,2 млн гривень для учнів Донеччини. Напередодні, 17 грудня Перша леді перебувала з візитом у Волновасі та Маріуполі, де передала 16 тисяч підручників у навчальні заклади південних та центральних районів області.

Президент подякував присутнім за можливість зустрітися і поспілкуватися «у можливо найкращі часи у році». «Я хотів би побажати, щоб ці світлі дні обов’язково принесли у кожну українську родину те, чого ми найбільше чекаємо. Чого ми чекаємо? Миру. Це очевидно. Бо українці ніколи не хотіли війни і ми робимо все для того, щоб в Україну нарешті прийшов мир. Мир для дітей, мир для того, щоб здійснювалися найзаповітніші мрії», - сказав він.

Глава держави зазначив, що в країні відбуваються зміни. «Україна стає сильнішою. Україна стає більш європейською, Україна точно стане міцнішою і більш об’єднаною», - сказав він.

Одним із символів таких змін він назвав розвиток інклюзивної освіти в Україні та відкриття інклюзивно-ресурсних центрів. «Там такі вчителі, там такі фантастичні діти. Уявіть собі, що лише декілька років тому ці діти змушені були сидіти в чотирьох стінах, а подивіться які в них фантастичні очі, подивіться які вони світлі, які вони добрі. І уявіть собі, що за ці чотири роки ми з вами відкрили їм вікна, двері у великий світ. Фантастичний і барвистий», - підкреслив Петро Порошенко.

Президент зазначив, що завітав до Центру одразу після спілкування з українськими воїнами, що нині боронять Україну від агресора, з передової і переказав присутнім вітання від військовослужбовців. «Я сказав їм, що я їду у школу, що буду вас бачити і воїни просили вам передати найщиріші вітання. Що вони дуже люблять вас, що вони роблять все можливе для того, щоб наша держава була безпечною і сильною», - сказав Глава держави.

Петро Порошенко зазначив, що його дружина опікується питаннями інклюзивної освіти вже чотири роки і за цей час разом із командою їй вдалося здійснити зміни у законодавстві про інклюзивну освіту, інклюзивну охорону здоров’я, а пізніше – і в законі про загальну освіту. Президент подякував вчителям, які працюють у цьому напрямку і це законодавство впроваджують.

Глава держави також зауважив, що під час візиту до Брюсселю обговорив з європейськими партнерами питання надання допомоги українським регіонам, які постраждали від російської агресії. «Ми затвердили спеціальну програму для Донеччини і Луганщини, що передбачає виділення Європейським Союзом  54 млн євро, які будуть спрямовані виключно на відродження Донеччини і Луганщини», - сказав він. За його словами, така сама сума буде виділена і Європейським банком реконструкції і розвитку.

«Немає нічого важливішого ніж відновити зруйнований війною Донбас для того, щоб ми і дороги тут будували, і відновили житло, і відремонтували школу. Для того, щоб ми мали можливість будувати дитячі садки», - підкреслив Петро Порошенко.

Президент додав, що це покаже і тим людям, як живуть за лінією зіткнення, що тут турбота, захист про дітей є нашим пріоритетом.

«Я хотів би висловити слова вдячності вам за те, що ви допомагаєте тримати Україну єдиною і це надзвичайно важливо», - особливо підкреслив Петро Порошенко.

Президент також повідомив, що вчора 400 дітей з Луганщини відвідали Верховну Раду України і отримали Вифлеємський вогонь миру, який вони повезуть додому. «Я побачив цих дітей з Луганщини, у вишиванках, які на вітання «Слава Україні!» відповідають «Героям слава!». У яких така співоча українська мова. Це означає, що у них є гарні вчителі, які їх навчають мові, виховують і вчать любити державу», - сказав Глава держави та подякував вчителям за їх велику роботу.

Президент також підкреслив, що нині Україна докладає багато зусиль та проводить важливі реформи для того, щоб наблизитись до Європейського Союзу. «Ми з вами докладаємо максимум зусиль для того, щоб наша держава точно прямувала, поверталася до родини європейських народів», - сказав він.

Глава держави додав: «Ми хочемо бути європейцями. Ми хочемо бути самостійною державою, а не колонією. Ми хочемо, щоб нас поважали… Ми хочемо, щоб наші діти жили в складі Європейського Союзу».

Президент особливо відзначив, що нині українці змушені платити високу ціну за те, щоб бути вільною нацією та зберігати національну ідентичність. «І боротьба за цю Україну, на мою думку, ведеться саме на Донбасі», - також підкреслив Петро Порошенко.

В свою чергу, дружина Президента Марина Порошенко нагадала, що під час свої попередньої поїздки у місті Слов’янську спілкувалася із вихованцями школи-інтернату №1 і діти-старшокласники розповіли їй, що до цих пір навчаються за підручниками на російській мові. «Тоді я пообіцяла їм, що максимально швидко зроблю все необхідне для того, щоб вони отримали україномовні підручники. Щоб вони не втрачали рік навчання, щоб вони не втрачали шанс гарно підготуватися до здачі ЗНО і вступити в українські університеті, отримати гарні професії», - сказала вона.

Марина Порошенко подякувала керівництву Донецької області за оперативно надану інформацію щодо необхідної кількості підручників, яких потребують школи. Вона також подякувала українським видавництвам, які із розумінням поставилися до важливості цього питання. «Сьогодні ми вже маємо можливість ці підручники привезти сюди до Донецької області і розповсюджувати у донецьких школах», - повідомила вона.

«Подивіться, які вони сучасні, яскраві, гарні. Я думаю, що діти із задоволенням будуть навчатися по таким підручникам. І вони отримають дійсно якісні знання, які їм допоможуть в житті знайти своє місце в майбутньому, отримати гарну професію», - сказала дружина Президента.

Фонд Порошенка закупив підручники з «Біології», «Української мови»,  «Математики», «Алгебри», «Геометрії», «Хімії», «Фізики»,  «Інформатики», «Всесвітньої історії», «Історії України», «Зарубіжної літератури», «Географії», «Природознавства» та інших предметів у п’яти українських видавництвах. Зокрема, у видавництва «Грамота», «Освіта», «Генеза», «Абетка» та «Книга-Богдан».