портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Донецькій області на 85 % зросла захворюваність на туберкульоз, а за 5 місяців цього року від нього померло 11 осіб

Опубліковано 30 червня 2023 року, 15:12

Захворюваність на туберкульоз у цьому році на Донеччині зросла на 85 %, а за п`ять місяців 2023-го в області померло від цієї небезпечної хвороби вже 11 осіб. Такі дані навела під час брифінгу завідувачrа відділу імунопрофілактики Державної установи "Донецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України" Галина Шишова.

Вона нагадала, що туберкульоз відноситься до так званих соціальних хвороб. а "усі негаразди в усіх країнах призводять до росту захворювання цією інфекцією". У поточному році в Україні спостерігається напружена ситуація захворюваності на туберкульоз органів дихання. Зареєстровано ріст захворюваності у порівнянні з минулим роком на 18% (це якщо брати і дорослих, і дітей). А от якщо зробити аналіз рівня захворюваності дітей, то тут ріст порівняно з 2022 роком на 52 %. У дітей вікової категорії 5-9 років - на 30 %, 10-14 років - на 72 %, підлітків - на 74 %. В Донецькій області ріст захворюваності туберкульозом у порівнянні з минулим роком на 85%, а випадки зареєстровані у 22 територіальних громадах області. 

Як повідомила Галина Шишова, питома вага біологічно підтвердженого туберкульозу складає 81 випадок. Також у цьому році вже захворіли три дитини, які були нещеплені. Померло від туберкульозу в області вже 11 осіб - серед них і люди, які відмовились від лікування

Нагадавши про шляхи передачі туберкульози та методи профілактики хвороби, пані Галина зазначила, що в Україні щеплення вакциною БЦЖ є обов`язковим, вакцинація проти туберкульоза проводиться в пологовому будинку на третю-п`яту добу після народження. В Донецькій області проти туберкульозу щеплено 896 дітей у віці до року, та 88 дітей старше року. Відмовились від щеплення батьки 21 дитини. 

"Не варто відмовлятися від щеплень та займатися самолікуванням, краще зробити щеплення і своєчасно звертатися за наданням медичної допомоги", - наголосила Галина Шишова.

На брифінгу, в якому брав участь і завідувач інфекційного відділення КНПДТМО КМР, експерт з питань дитячих інфекцій департаменту охорони здоров'я ОДА Дмитро Яковенко, було висвітлено широке коло питань, а провідними темами були: «Профілактика хвороби Лайма» та «Епідемічна ситуація щодо вакцинокерованих інфекцій та заходи профілактики інфекційних хвороб, які можна запобігти шляхом імунізації. Проведення catch-up кампанії з вакцинації проти кору, епідемічного паротиту та краснухи серед дитячого населення Донецької області у 2023 році».

Повністю відеозапис брифінгу ви можете подивитись тут: