портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

В рамках Європейського фонду миру Радою ЄС погоджено подальшу військову підтримку України

Опубліковано 02 лютого 2023 року, 21:49

Напередодні саміту Україна-ЄС Радою ЄС ухвалено заходи допомоги в рамках Європейського фонду миру (ЄФМ), що передбачають подальшу військову допомогу Збройним силам України. До них входить сьомий пакет на суму 500 мільйонів євро та ще 45 мільйонів євро для підтримки навчань в рамках Місії ЄС з військової допомоги (EUMAM Ukraine).

За словами Високого представника із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля Україна має отримати всю необхідну військову техніку та підготовку, яку вона потребує для захисту своєї території та свого народу від загарбницької війни Росії, оскільки українці не просто захищають свою країну – вони захищають спільні цінності та основні принципи міжнародного права. Він пообіцяв, що підтримка Україні буде надаватися стільки, скільки це буде потрібно.

Метою нових заходів допомоги в частині підтримки Збройних Сил України, що проходять навчання в рамках місії EUMAM Ukraine, є надання необхідного нелетального обладнання та матеріалів, а також послуг щодо навчання.

Мобілізація додаткової військової допомоги та підтримка Збройних Сил України, що проходять навчання в рамках місії EUMAM Ukraine, демонструє, що ЄС залишається непохитним у своїй підтримці українських військових задля захисту країни від ескалації незаконної агресії. Останні невибіркові удари Росії по українському мирному населенню та цивільній інфраструктурі є додатковим доказом повної неповаги Росії до прав людини та міжнародного права.

Нагадаємо, що попередні заходи допомоги в рамках ЄФМ для України були узгоджені 28 лютого, 23 березня, 13 квітня, 23 травня, 21 липня та 17 жовтня 2022 року.

17 жовтня 2022 року Рада ЄС прийняла рішення про створення місії EUMAM Ukraine з початковим терміном дії два роки. Місія є прямою відповіддю на запит України про підтримку, адресований Високому представнику. Вона призначена для забезпечення індивідуальної, колективної та спеціалізованої підготовки Збройних Сил України, а також координації та синхронізації діяльності держав-учасниць із проведення підготовки.

*Згідно сайту www.eeas.europa.eu

Інші новини за темою