портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Вакцинація від COVID-19 в Україні: відповіді на 33 важливих питання

Опубліковано 05 лютого 2021 року, 15:07

№1

Коли почнуть вакцинувати українців? 

Орієнтовний початок вакцинації — лютий 2021 року. Це поетапний процес, оскільки спочатку щеплення отримають працівники системи охорони здоров’я, які лікують від COVID-19 і самі постійно наражаються на небезпеку тяжкого перебігу хвороби. До того ж пріоритетними групами визначено всіх, хто працює у сфері безпеки і життєдіяльності держави.

№2

Якими є етапи вакцинації в Україні? 

Згідно з планами Міністерства охорони здоров’я України щодо вакцинації від COVID-19 визначена така етапність вакцинації:

1)           етап 1: вакцинація людей із критичним ризиком інфікування та розвитку коронавірусної хвороби COVID-19 та тих, які виконують критичні функції у відповідь на пандемію коронавірусної хвороби COVID-19:

планове охоплення: близько 367 000 людей – <1 % від загальної чисельності населення України;

підхід до здійснення вакцинації: вакцинація мобільними бригадами.

2)           етап 2: вакцинація людей із надзвичайно високим ризиком інфікування та розвитку коронавірусної хвороби COVID-19 та тих, хто надає медичні послуги:

планове охоплення: близько 2,5 мільйонів людей – 6,1% від загальної чисельності населення України;

підхід до здійснення вакцинації: через мережу первинної медичної допомоги та мобільними бригадами;

3)           етап 3: вакцинація людей із високим ризиком інфікування та розвитку коронавірусної хвороби COVID-19 та тих, які виконують функції із підтримки безпеки та життєдіяльності держави:

планове охоплення: близько 7,2 мільйонів людей – 17,1% від загальної чисельності населення України;

підхід до здійснення вакцинації: через мережу первинної медичної допомоги та мобільними бригадами;

4)           етап 4: вакцинація людей із підвищеним ризиком інфікування та розвитку коронавірусної хвороби COVID-19 та тих, які виконують функції із підтримки безпеки та життєдіяльності держави:

планове охоплення: близько 11 мільйонів людей – 26% від загальної чисельності населення України;

підхід до здійснення вакцинації: через мережу первинної медичної допомоги та мобільними бригадами;

5)      етап 5: Після виконання етапів 1-4 вакцинальної кампанії, в умовах широкого доступу до вакцин від коронавірусної хвороби COVID-19 та у разі повного ресурсного забезпечення, заплановано здійснення 5 етапу із охопленням вакцинацією дорослих віком від 18 років та старше, які не увійшли до пріоритетних груп. За оціночними даними, кількість таких людей може сягати близько 13 млн.

Передбачається, що вакцинація від COVID-19 на кожному з етапів буде проводитись раундами. В одному раунді планується вакцинувати населення однією дозою вакцини. Кожен раунд триватиме протягом 20-25 днів. Загалом передбачено два раунди для завершення одного повного циклу вакцинації, з урахуванням того, що існуючі вакцини від COVID-19 потребують введення двох доз. 

№3

Кого будуть вакцинувати якнайперше? 

Перший етап кампанії з вакцинації розпочнеться з «першої хвилі» імунізації від COVID-19. В рамках «першої хвилі» вакцинації, передбачається використання вакцин виробництва Pfizer/BioNTech, отриманих через механізм COVAX AMC. Зважаючи на те, що поставки вакцин для етапу «першої хвилі» будуть обмежені (очікувана кількість – 117 000 доз; 58 500 людей), планується першочергово вакцинувати медичних працівників, які безпосередньо надають медичну допомогу хворим на COVID-19 (як на базі стаціонарів, так і в екстреній медичній допомозі тощо). Вакцинація в рамках «першої хвилі» буде здійснена із залученням мобільних бригад, які здійснюватимуть виїзди до місць перебування організованих колективів.

Загалом, під час першого етапу спершу будуть вакциновані: 

Всі працівники мобільних бригад з вакцинації.

Всі медичні працівники (лікарі, середній та молодший медичний персонал), які працюють в ЗОЗ де надають стаціонарну допомогу хворим на коронавірусну хворобу COVID-19.

Всі працівники лабораторій, які проводять лабораторні дослідження на коронавірусну хворобу COVID-19.

Всі працівники екстреної медичної допомоги, включаючи водіїв.

Люди, які перебувають у спеціалізованих закладах (інтернатах, будинках для осіб похилого віку тощо).

Працівники спеціалізованих закладів (інтернатів, будинків для осіб похилого віку тощо).

Військовослужбовці (включаючи Збройні Сили України та Національну гвардію України), які беруть участь в Операції об’єднаних сил на Сході України.

№4

Як буде організований процес вакцинації?

Для захисту населення від COVID-19 завдяки вакцинації, фахівці Міністерства охорони здоров’я розробили два способи організації процесу імунізації населення від коронавірусної хвороби COVID-19.

  1. Вакцинація мобільними бригадами з імунізації

Мобільні бригади працюватимуть на місцях перебування організованих колективів медиків, працівників соціальної сфери, освітян, військовослужбовців тощо, а також там, де доступ до закладів охорони здоров’я буде ускладненим або неможливим. Імунізація проводиться у виїзному режимі в організованих місцях перебування людей, які цього потребують. Розрахунково, для впровадження основних етапів вакцинації, вказаних в Дорожній карті, вистачить до 600 мобільних бригад з вакцинації.

  1. Вакцинація на базі пунктів щеплень.

Медичні працівники в пунктах щеплень на базі закладів охорони здоров’я проводять вакцинацію для всіх груп населення, які направляються до них відповідно до етапності проведення вакцинальної кампанії за можливості попереднього запису. Розрахунково, для здійснення вакцинації від COVID-19 на базі закладів охорони здоров’я буде потрібно додатково задіяти до 4 300 пунктів щеплень. При цьому, вакцинацію від COVID-19 в закладах охорони здоров’я буде організовано у такий спосіб, який не спричинить негативного впливу на рутинну вакцинацію.

Громадяни України, які перебувають на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, а також Автономної Республіки Крим, будуть забезпечені доступом до вакцин від коронавірусної хвороби в  пунктах щеплень на територіях, які підконтрольні Уряду України. 

№5

Скільки в Україні є мобільних бригад з імунізації та хто в них входить?

Розрахунково, загальна потреба в мобільних бригадах становить близько 600 для впровадження кампанії на всіх чотирьох основних етапах. Зараз в Україні визначено 347 мобільних бригад, чого достатньо для вакцинації на етапах 1 та 2. Загалом у роботі мобільних бригад буде задіяно принаймні 2500 фахівців.

Склад мобільної медичної бригади з імунізації:

1 лікар

1 резервний лікар

2 медичні сестри

1 резервна  медична сестра

1 водій

№6

Чи проходять належну підготовку медичні працівники, які будуть задіяні в процесі вакцинації від COVID-19? 

Для організації поставок та розподілу вакцини проти коронавірусної хвороби COVID-19 та забезпечення вакцинація потрібні кваліфіковані, добре підготовлені медичні працівники.

З 5 лютого 2021 року розпочинаються тренінги для регіональних координаторів вакцинації від COVID-19, які будуть забезпечувати процес вакцинації проти COVID-19.

Навчальні тренінги організовуються за участі МОЗ України, НСЗУ, ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», ДП «Державний експертний центр МОЗ України», ВООЗ, ЮНІСЕФ, USAID та інших національних й міжнародних партнерів.

№7

Що регулює розподіл вакцини по регіонах?  

Розподіл відбувається відповідно до наказу МОЗ України на 25 обласних центрів. За наказом МОЗ України обласні центри готують відповідні регіональні накази для розподілу на районний рівень.

№8

Як зберігатимуться вакцини? 

Існуючі вакцини від COVID-19 потребують  наступних температурних режимів зберігання:

-60… -80°C;

  • Таких умов вимагають вакцини виробництва Pfizer/BioNTech.
  • Приватна логістична компанія, яка буде обрана за результатами тендеру. Вимогами до такої компанії передбачено відповідний досвід логістики медичних препаратів у наднизьких температурах та наявність достатньої кількості обладнання для дотримання вимог холодового ланцюга та спеціалізованого транспорту для розвезення до регіональних центрів.
  • Розвезення буде відбуватись щотижнево, із дотриманням температурного режиму.
  • Регіональний рівень – 25 складів в обласних центрах. Обсяги вакцини мають бути використані протягом 5 днів з моменту надходження на склад, оскільки там вони будуть зберігатись в температурному режимі від +2 до +8.
  • Районний рівень – вакцина не зберігається на цих рівнях, а щоденно забирається зі складу регіонального рівня мобільними бригадами за попередньо складеними щоденними маршрутами виїзду та списками людей, які підлягають щепленню.

-20°C;

Зберігання вакцин у температурному режимі -20°C здатне забезпечувати Державне підприємство «Укрвакцина» (здатна розмитнювати, зберігати на центральному складі, розвезення до 25 регіональних центрів). За розрахунками, у холодильному обладнанні ДП “Укрвакцина” з температурним режимом -20°C можна зберігати до 3 000 000 доз вакцини. Також, ДП “Укрвакцина” здатна забезпечити розвезення вакцин до регіональних складів.

+2…+8°C.

  • ДП «Укрвакцина» (здатна розмитнювати, зберігати на центральному складі, розвезення до 25 регіональних центрів). Має потужності для прийняття на склад та зберігання одночасно до 30 млн. доз, а також спеціалізований транспорт для розвезення до обласних центрів.
  • Регіональний рівень – 25 закладів в обласних центрах, мають необхідні потужності складів для зберігання в обсязі 2-3 місячної потреби.
  • Районний рівень – 490 пунктів зберігання, зможуть зберігати до 2-4 тижневих обсягів

№9

Скільки буде утворено додатково пунктів щеплення?

З метою проведення вакцинації від COVID-19 у спосіб, який не зупинить рутинну імунізацію, планується утворити  розрахунково 4 250 додаткових пунктів щеплень на базі закладів охорони здоров’я саме для вакцинації від COVID-19. 

№10

Якщо я не потрапив\ла у пріоритетну групу вакцинації, коли я отримаю вакцину? 

Якщо ви не потрапили у пріоритетні групи, вакцинація буде здійснена під час 5 етапу. Після виконання етапів 1-4 вакцинальної кампанії, в умовах широкого доступу до вакцин від коронавірусної хвороби COVID-19 та у разі повного ресурсного забезпечення, заплановано здійснення 5 етапу з охопленням вакцинацією дорослих віком від 18 років та старше, які не увійшли до пріоритетних груп. За оціночними даними, кількість таких людей може сягати близько 13 млн.

№11

Чи вакцинують приватні медичні заклади? Чи можу я купити вакцину в приватній клініці, якщо я не входжу в список груп людей, яких будуть вакцинувати першими? 

Станом на лютий 2021 року в приватних медичних закладах не вакцинують від коронавірусної хвороби. Відповідно купити приватній особі вакцину самостійно неможливо. Очікується, що вакцини на комерційному ринку можуть з’явитись у другій половині 2021 року. Це пов’язано із надзвичайно великим попитом на вакцини та обмеженими можливостями виробництва в світі.

№12

Якщо я перехворів на COVID-19, чи потрібно мені вакцинуватися? 

Зважаючи на повідомлення про випадки реінфекції СOVID-19, відсутність надійних даних про тривалість імунітету після перенесеної інфекції, відсутність даних про шкоду для здоров’я від введення вакцини особам з перенесеним COVID-19 в анамнезі, а також беручи до уваги прогнозований дефіцит вакцини проти COVID-19 та необхідність першочергової вакцинації неімунних осіб з груп ризику існують наступні тимчасові рекомендації, надані Національною технічною групою експертів з імунізації на запит МОЗ України:

1)    рекомендувати вакцинацію осіб з задокументованим COVID-19 в анамнезі з відтермінуванням вакцинації на 6 місяців від часу перебігу COVID-19;

2)    за бажанням особи, яка підлягає вакцинації відповідно до груп пріоритетності, вакцинація може бути проведена раніше 6 місячного терміну при достатній кількості доз вакцини для забезпечення вакцинації осіб в даній групі пріоритетності, які не мають задокументованого COVID-19 в анамнезі.

№13

Чи вакцинують мене, якщо я входжу в пріоритетну групу вакцинації, але на момент того, коли була моя черга, вакцинуватись не зміг (по стану здоров’я тощо)? 

Так. Питання вакцинації в такому випадку вирішуватиметься із сімейним лікарем та із медичним персоналом, який здійснює щеплення. Вакцинація буде доступною в наступному раунді щеплень.

№14

Чи будуть видавати “паспорти вакцинації”? Що вони мені дадуть? 

На даному етапі видача  “паспортів вакцинації” не передбачена. Водночас, коли виникнуть міжнародно узгоджені вимоги щодо подібних “паспортів”, Україна буде здатна розробити та впровадити їх -- як у цифровому, так і у друкованому вигляді. Після вакцинації буде видаватись довідка про проведення щеплення від COVID-19, згідно з існуючими регуляціями про щеплення.

Міністерство охорони здоров'я України вивчає питання впровадження міжнародних свідоцтв про проведення вакцинації від COVID-19, але поки що не має наміру їх впроваджувати без отримання чітких параметрів та вимог до таких документів від міжнародних партнерів (ЄС, ВООЗ тощо).

Міжнародні медико-санітарні правила дають змогу видавати таке свідоцтво, тільки якщо вакцина схвалена до використання ВООЗ.

№15

Чи можуть мене змусити вакцинуватися?  

Ні, вакцинація від COVID-19 є добровільною. Але Міністерство охорони здоров’я та Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендують зробити вакцинацію для того, щоб захистити своє життя та здоров’я, а також ваших близьких, які можуть бути у групі ризику.

№16

Яким чином я можу захистится від COVID-19, поки я не зможу отримати вакцину? 

Ось декілька запобіжних заходів, які ви та ваша родина можете вжити, щоб уникнути інфікування:

  • Часто мийте руки з милом і водою або протирайте їх розчином на спиртовій основі;
  • Дотримуйтесь фізичної дистанції у 2 метри з іншими людьми;
  • Якомога раніше звертайтеся за медичною допомогою, якщо у вас або дитини підвищена температура, кашель, утруднення дихання або інші симптоми COVID-19;
  • Уникайте людних місць, закритих приміщень з поганою вентиляцією та намагайтеся дотримуватися фізичної дистанції з іншими людьми в громадських місцях;
  • Носіть маски, коли перебуваєте в громадських місцях, де вірус може передаватися між людьми і де дотримуватися фізичної дистанції неможливо.
  • Добре провітрюйте всі приміщення.  

Детальніший опис заходів для захисту від COVID-19:

https://moz.gov.ua/article/news/rekomendacii-dlja-gromadjan-schodo-koronavirusu-2019-ncov  

Поради для батьків, освітян, молоді щодо COVID-19: https://www.unicef.org/ukraine/covid19  

№17

За яких показників Україна досягне колективного імунітету?

Дослідження щодо колективного імунітету від COVID-19 тривають у всьому світі.  Відповідно, фінальних результатів та показників щодо колективного імунітету немає.

№18

Якщо у мене вже був COVID-19 і я одужав\одужала, чи потрібно мені вакцинуватися? 

Так. Зважаючи на серйозні ризики для здоров’я і те, що можливо повторно заразитись COVID-19, необхідно вакцинуватись. Наразі достеменно невідомо, наскільки довго зберігається набутий в результаті перенесення COVID-19 імунітет. Вакцинація здатна створити надійний захист від симптоматичного перебігу COVID-19.

Рекомендація Національної технічної групи експертів з імунізації: 

1)    вакцинацію осіб, які отримували моноклональні антитіла або плазму реконвалесцентів в лікуванні COVID-19, слід відкласти, принаймні, на 6 місяців;

2)    факт проведеної вакцинації проти COVID-19 жодним чином не повинен впливати терапевтичну тактику пацієнта з COVID-19;

Якщо у вас є запитання, зверніться до вашого сімейного лікаря.

№19

Чи потрібно мені носити маску і уникати близького контакту з іншими, якщо мені ввели дві дози вакцини? 

Так. Ще недостатньо вивчено, чи здатна вакцина від COVID-19 захистити від передачі вірусу між людьми. Тому рекомендовано дотримуватись усіх правил респіраторної гігієни, носити маску і дотримуватись соціальної дистанції навіть після вакцинації. Із отриманням більших даних про здатність вакцинації запобігати передачі вірусу від людини до людини, такі рекомендації можуть бути змінені.

№20

Скільки доз вакцини потрібно отримати?

Наразі необхідно отримати 2 дози вакцини.

З тих вакцин, які зараз знаходяться на ІІІ стадії клінічних випробувань, всі вакцини потребують дводозного введення, окрім вакцини від Johnson&Johnson/Janssen, яка наразі випробовується для однодозного введення.

З тих вакцин, які отримали схвалення для екстреного застосування в ЄС, США, Великобританії, Канаді тощо (вакцини від Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca), всі потребують дводозного введення. 

№21

Чи можна робити щеплення вакциною  від COVID-19 одночасно з іншими вакцинами?

Рекомендація Національної технічної групи експертів з імунізації: зважаючи на відсутність даних досліджень про одночасну вакцинацію проти COVID-19 з вакцинами проти інших інфекційних хвороб рекомендувати МОЗ України:

  1. бажано проводити планову вакцинацію проти інших інфекційних хвороб через 28 днів після отримання другої дози вакцини проти COVID-19; у разі необхідності (якщо вакцинація проти COVID-19 є перепоною для планової вакцинації за віком чи за схемою) цей термін може бути скорочений до 14 днів;
  2. вакцинація проти COVID-19 може бути проведена через 14 днів після отримання вакцинації проти інших інфекційних хвороб;
  3. вищезазначені рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19 та проти інших хвороб не стосуються вакцинації за екстреними показаннями;
  4. у випадку недотримання вказаних рекомендацій, якщо вакцини вводяться з меншим інтервалом часу щодо введення вакцини проти COVID-19, дози вакцин зараховуються.

Про вакцину від COVID-19 

№22

Якою вакциною будуть вакцинувати українців?

Наразі для вакцинації в Україні планують використовувати вакцини таких виробників:

Pfizer BioNTech

Перші постачання вакцини Pfizer/BioNTech розпочинаються в лютому 2021 року. Ці вакцини Україна отримала в межах глобальної ініціативи COVAX. Вакцина Pfizer/BioNTech має попередньо оприлюднену інформацію про ефективність на рівні 95% у захисті від COVID-19 серед осіб віком від 16 років. Вакцина від Pfizer/BioNTech була включена ВООЗ в реєстр засобів для використання в надзвичайних ситуаціях. 

Sinovac Biotech

Перша партія вакцини Sinovac Biotech буде поставлена в Україну протягом 30 днів після офіційної реєстрації в Китаї, США, Великобританії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канаді, Ізраїлі, Індії, Мексиці, Бразилії або ж за централізованою процедурою реєстрації Європейського Союзу.

Важливо! Україна не буде закуповувати вакцину Sinovac Biotech, якщо за результатами узагальненого звіту компанії-виробника, ефективність вакцини буде меншою, ніж 70 %. Наразі у відкритих джерелах оприлюднено попередню інформацію про ефективність на рівні 50%.

AstraZeneca

Україна отримала інформацію від COVAX щодо поставок вакцин від виробника AstraZeneca у розмірі від 2,2 до 3,7 мільйонів доз у І-ІІ кварталі 2021 року. Крім того, ведуться перемовини про закупівлю вакцини AstraZeneca за кошти державного бюджету напряму у виробників.

Виробник вакцини AstraZeneca оприлюднив попередню інформацію про ефективність на рівні 70% у захисті від симптоматичного COVID-19 серед осіб віком від 18 років . Вакцина від AstraZeneca отримала екстрене схвалення для застосування у Великобританії, ЄС та Індії. 

№23

Чи буде Україна в майбутньому закуповувати вакцини інших виробників?  

Україна веде активний переговорний процес з усіма надійними виробниками для того, щоб збільшити доступ українців до ефективної та безпечної вакцини.

Питання отримання вакцин проти COVID-19 перебуває на постійному контролі Президента України Володимира Зеленського. Максимально інтегровано і залучено до цих перемовин Міністерство закордонних справ, яке використовує всі можливі дипломатичні канали. Бо забезпечення вакцинами — питання національної безпеки, і так само в усьому світі ним займається керівництво держави. У всьому світі в черзі на вакцини стоїть понад 7 млрд людей, а потужності з виробництва цих вакцин є обмеженими.

№24

Хто платить за вакцину від COVID-19? Чи є вона безоплатною?  

Вакцинація для груп ризику, визначених у Дорожній карті, є безплатною. За вакцину платить держава і донори - благодійні організації. Також Україна отримує вакцину через глобальні ініціативу COVAX безкоштовно, за рахунок внесків від інших країн та приватних донорів. Якщо вам пропонують заплатити за вакцинацію у державній клініці, будь ласка, повідомляйте в контакт-центр МОЗ України з питань COVID-19:  800 60 20 19. 

№25

Як створюється вакцина проти COVID-19? 

Вакцини діють, імітуючи збудник інфекції – віруси, бактерії або інші мікроорганізми, які можуть спричинити захворювання. Це «навчає» нашу імунну систему швидко та ефективно реагувати на збудник.

Традиційно, через щеплення вводять ослаблену форму збудника інфекції, що дозволяє нашій імунній системі сформувати пам’ять про неї. Таким чином, імунна система може швидко розпізнати та побороти інфекцію, перш ніж людина захворіє. Так працюють деякі сучасні вакцини-кандидати від COVID-19.

При розробці інших потенційних вакцин використовуються нові підходи – мова йде про так звані РНК та ДНК вакцини. Замість того, щоб вводити антигени (речовини, які змушують нашу імунну систему виробляти антитіла), РНК та ДНК-вакцини дають нашому організму необхідний генетичний код, щоб наша імунна система сама виробляла антиген. Щоб отримати додаткову інформацію про розробку вакцини проти COVID-19, відвідайте веб-сайти Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та Коаліції з питань інновацій для готовності до епідемій (CEPI).

№26

Що триває довше – імунітет, набутий після COVID-19, чи імунітет, набутий після вакцинації?

Захист від вірусу, який людина отримує після того, як перехворіла, називається природним імунітетом. Наскільки людина буде захищена і стійка до повторного зараження, залежить від багатьох факторів і особливостей організму кожної людини. Через те, що недостатньо досліджень, немає чітко визначеного періоду, коли отриманий імунітет буде захищати. Наразі відомо, що якщо в людини виробились антитіла, вони можуть захищати близько 90 днів.

Також ще недостатньо досліджень, щоб надати конкретний період, протягом якого буде діяти імунітет після вакцинації.

Джерело: CDC USA

№27

Скільки відсотків населення потрібно вакцинувати, щоб отримати колективний імунітет від  COVID-19?

Наразі експерти точно не можуть сказати який відсоток людей необхідно вакцинувати, щоб отримати колективний імунітет від COVID-19. Колективний імунітет є тоді, коли більшість людей вакцинувались або перехворіли. Тоді зупиняється передача вірусу від людини до людини. Відсоток населення, яких необхідно провакцинувати, щоб отримати колективний імунітет, залежить від конкретного вірусу.

Результати математичних моделювань вказують, що для зниження поширення коронавірусної хвороби COVID-19 та смертності від неї, ефективну вакцину мають отримати від 60% до 80% населення. Утім, наразі складно визначити більш точний відсоток, оскільки невідомо, наскільки ефективно вакцинація від COVID-19 запобігає передачі вірусу від людини до людини. Наукові дослідження тривають, перші результати світ очікує отримати у найближчі місяці, паралельно із розгортанням кампанії з вакцинації.

Джерело: CDC USA 

Розподіл вакцин 

№28

Коли вакцина від COVID-19 буде доступна в Україні?

Україна увійшла в перелік країн, яким COVAX надасть вакцини від COVID-19 у першій хвилі розподілу. Для початку першої хвилі вакцинації вже підтверджено постачання 117 тис. доз вакцин компанії Pfizer. Постачання вакцин в Україну почнеться  вже в середині лютого.

Наступне постачання вакцин в рамках ініціативи COVAX відбудеться з середини лютого до кінця другого кварталу 2021 року. Під час цього постачання Україна отримає від 2,2 млн до 3,7 млн доз вакцин компанії AstraZeneca.

№29

Що таке COVAX?

COVAX — це глобальна ініціатива, яка має на меті пришвидшити розробку та виробництво вакцин від COVID-19 і забезпечити їхню доставку до країн із низьким та середнім доходом. 

Роботу COVAX координують Глобальний альянс з вакцин та імунізації (GAVI), ВООЗ та Коаліція з питань інновацій для готовності до епідемій (CEPI), а ЮНІСЕФ взаємодіє з виробниками та партнерами щодо закупівель вакцин COVID-19, а також щодо їхнього перевезення, логістики та зберігання.

COVAX доставляє у країни тільки ті вакцини, які ВООЗ включила в реєстр засобів для використання в надзвичайних ситуаціях.

Цілі COVAX у світі:

Вакцинація щонайменше 20% населення країн

Доступ країн до різних вакцин

Доставка вакцин щойно вони з’являються

Завершення гострої фази пандемії

Відновлення економіки 

COVAX в Україні:

У межах ініціативи COVAX Україна може безкоштовно отримати вакцини для 8 млн людей.

30 січня підтверджено, що Україна увійшла в перелік країн, яким COVAX надасть вакцини від COVID-19 у першій хвилі розподілу.

117 тис. доз вакцин компанії Pfizer для медиків стаціонарів COVID-19 та екстреної допомоги Україна отримає протягом лютого.

Під час другого постачання, до кінця другого кварталу 2021 року, Україна отримає від 2,2 млн до 3,7 млн доз вакцин компанії AstraZeneca. 

Детальніше на: https://www.unicef.org/ukraine/covax#learn-more

№30

Що зроблено державною для отримання вакцини від COVID-19?

Україна отримає вакцини через:

  1. глобальну ініціативу COVAX (вакцини AstraZeneca, Pfizer, Novavax). Вакцини через цю програму Україна отримає безкоштовно, як країна із  низьким та середнім рівнем доходу. Україна увійшла в перелік країн, яким COVAX надасть вакцини від COVID-19 у першій хвилі розподілу. Для початку першої хвилі вакцинації вже підтверджено постачання 117 тис. доз вакцин компанії Pfizer. Постачання вакцин в Україну почнеться  вже в середині лютого. Наступне постачання вакцин в рамках ініціативи COVAX, відбудеться з середини лютого до кінця другого кварталу 2021 року. Під час цього постачання Україна отримає від 2,2 млн до 3,7 млн доз вакцин компанії AstraZeneca.
  2. За бюджетні кошти заплановано купівлю 1,9 млн доз вакцини для груп ризику.

Безпечність вакцини 

№31

Чи безпечна вакцина COVID-19? Як ї перевіряють? 

Всі вакцини, які знаходяться у ІІІ фазі клінічних випробувань, пройшли стадію випробування на безпечність.

Кожна країна має регуляторні органи, які контролюють безпеку та ефективність вакцин перед їх широким використанням. В усьому світі ВООЗ координує низку незалежних технічних органів, які перевіряють безпеку вакцин до і навіть після їх запровадження. Вакцини, схвалені для використання ВООЗ, пройшли суворі тести та клінічні випробування, щоб показати, що вони безпечні та ефективні в боротьбі із захворюваннями.

Незважаючи на те, що вакцини проти COVID-19 розробляються дуже швидко, вони зможуть отримати необхідні дозволи регуляторних органів лише якщо вони відповідають суворим стандартам безпеки та ефективності. 

№32

Чи можна вакцинуватися від COVID-19, якщо ви вагітні або годуєте грудьми? 

Висновок Національної технічної групи експертів з імунізації:

  1. вакцинацію вагітних необхідно відтермінувати до часу після вирішення вагітності;
  2. якщо вагітність настала в період після отримання першої дози вакцини, введення другої дози відтермінувати до часу після вирішення вагітності;
  3. вакцинація вагітних медичних працівників, які віднесені до пріоритетної групи щодо проведення щеплень проти COVID-19, може бути проведена зважаючи на співвідношення ризику - користь, а саме переважання користі від вакцинації та високим ризиком для інфікування та важкого перебігу COVID-19 у вагітних;
  4. рутинне проведення тесту на вагітність перед вакцинацією проти COVID-19 не рекомендоване;
  5. жінки, що вигодовують дітей грудним молоком, можуть бути вакциновані без застережень.

№33

Чи можна вакцинувати дітей? 

Ті вакцини від COVID-19, які наразі схвалені для екстреного застосування, та ті, які проходять клінічні випробування, не включали дітей до 16 років до груп досліджень. Відповідно, інформація про безпеку, переносимість та ефективність вакцин від COVID-19 серед дітей віком до 16 років наразі невідома. Тому такі вакцини не допущені до застосування серед дітей віком до 16 років.

Під час пандемії важливо переконатися, що ваша дитина продовжує регулярно отримувати рутинні щеплення. Перевірте, коли в нього або в неї наступна вакцинація: https://moz.gov.ua/article/immunization/kalendar-profilaktichnih-scheplen

Інші новини за темою