портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Відбувся круглий стіл «Актуальні питання музеєфікації російсько-української війни: 2014-2023»

Опубліковано 16 травня 2023 року, 18:32 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

16 травня 2023 року в місті Дніпро відбувся круглий стіл «Актуальні питання музеєфікації російсько-української війни: 2014-2023 рр.», присвячений Міжнародному дню музеїв. Захід проходив у змішаному форматі (онлайн на платформі Google Meet та офлайн у приміщенні Музею «Літературне Придніпров’я») і об’єднав музейників з різних регіонів України: Київщини, Львівщини, Донеччини, Дніпропетровщини, Чернігівщини. Ініціаторами круглого столу є Донецький обласний краєзнавчий музей у співпраці з Дніпропетровським національним історичним музеєм ім. Д. І. Яворницького.

Своїм досвідом роботи щодо музеєфікації російсько-української війни поділились музейники з Національного музею Революції Гідності, Національного музею історії України, Національного музею історії України у Другій світовій війні, Національного військово-історичного музею, Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського та інших музеїв України.

Науковці презентували свої дослідження та розповіли про роботу музеїв відповідно до викликів сьогодення. Говорили про методологічні підходи та бар’єри музеєфікації російсько-української війни 2014-2023 рр., можливості та складнощі відображення війни на сучасному етапі, пошук та збір артефактів, усну історію війни.

Усі учасники заходу підкреслили важливість обговорення піднятих питань і ділилися власним досвідом збору і збереження артефактів сучасної незакінченої війни.

За інформацією управління культури і туризму облдержадміністрації