портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Павло Кириленко взяв участь у Конгресових слуханнях місцевих та регіональних влад при Президентові України

Опубліковано 16 травня 2023 року, 17:59

Начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко взяв участь у Конгресових слуханнях місцевих та регіональних влад при Президентові України. Очільник області говорив про особливості роботи місцевого самоврядування під час воєнного стану. 

Саме зібрання було цілком присвячене цій темі та розробці законопроєкту №8056 "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення повноважень органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб у період дії воєнного стану".

Донецька обласна державна адміністрація ще у 2020-му була активним учасником реформи децентралізації та адміністративно-територіального устрою України. 

- Варто зазначити, що у 2014 році -  вперше в історії країни - на території нашої області був впроваджений інститут військово-цивільних адміністрацій -  вимушений крок у  відповідь на недієздатність місцевої влади. Адже до початку бойових дій національне законодавство не передбачало правил організації роботи органів місцевого самоврядування в умовах війни, - наголошує Павло Кириленко. - Разом із Луганщиною ми були першими областями, де запрацювали військово-цивільні, а потім і військові адміністрації – цей досвід тепер перейняли по всій країні. Багато в чому ми йдемо попереду інших регіонів, тож і зараз виступаємо з пропозиціями до законопроєкту. Говорячи про функціонал для місцевого самоврядування, маємо розуміти, що стратегія на деокупованих територіях повинна відрізнятися від стратегії на територіях, які не перебували під окупацією. І особливо треба пам’ятати, що третина Донеччини окупована вже понад 9 років – до цієї території також потрібен буде свій особливий підхід.

Павло Кириленко також зазначив, що місцеве самоврядування у тих частинах Донеччини та Луганщини, що були окуповані у 2014 році, а також в Криму та Севастополі, однозначно потребуватиме перехідного періоду.

Фахівці Донецької ОВА надали та обґрунтували пропозиції щодо підстав введення військових адміністрацій, переходу від військово-цивільних адміністрацій до військових адміністрацій населених пунктів; призначень, статусу, оплати праці їх керівників та особового складу.  

- Військові адміністрації функціонують в умовах воєнного стану, а також функціонуватимуть у певний перехідний період -  після нашої спільної перемоги та деокупації  усієї території Донецької області. Впевнений, що надані пропозиції будуть схвалені, а законопроєкт стане дієвим законом, - наголосив очільник області.