портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Відбувся семінар «Розбудова потенціалу спеціалізованих служб підтримки осіб, постраждалих від домашнього та/або гендерно зумовленого насильства Луганської та Донецької областей»

Опубліковано 31 травня 2021 року, 14:30 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання Донецької облдержадміністрації

Робочий семінар «Розбудова потенціалу спеціалізованих служб підтримки осіб, постраждалих від домашнього та/або гендерно зумовленого насильства Луганської та Донецької областей» пройшов у Маріуполі.

У семінарі взяли участь 22 спеціалісток і спеціалістів 7 спеціалізованих служб, які вже відкрились або відкриваються найближчим часом у 7 громадах Донецької і Луганської області, а саме Мирнограді, Вугледарі, Мангуші, Покровську, Рубіжному, Кремінній та Попасній.

Під час семінару учасниці й учасники ознайомились з досвідом розбудови системи протидії домашньому й гендерно зумовленому насильству в Маріуполі, зустрівшись з основними суб'єктами взаємодії в місті та спеціалістами денного центру соціально-психологічної допомоги й притулку для постраждалих осіб.

Важливими компонентами навчання стали аналіз законодавчої бази щодо домашнього насильства в Україні та соціально-психологічні особливості роботи з постраждалими від насильства.

Окрім цього, учасники й учасниці ознайомились з досвідом роботи спеціалізованих сервісів у Харкові, а також розібрали основні аспекти роботи спеціалізованих служб, такі як послуги, документація, технологія ведення випадку, персонал, заходи безпеки тощо.

Тренерами заходу виступили Ірина Краснолобова, директорка КЗ «Центр надання допомоги постраждалим від насильства» м. Харків, Віктор Вальчук, керівник ГО «Велес+», юрист та сімейний радник, а також Оксана Смирнова, психологиня ГО «Рада жінок Донеччини», експертка з надання соціально-психологічної допомоги особам, постраждалим від насильства.

У роботі семінару взяла участь Наталія Костенко, начальниця відділу сімейної політики Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання Донецької облдержадміністрації. Вона презентувала систему координації протидії домашньому насильству на місцевому, обласному та національному рівні, обговорила основні вимоги до збору інформації та основні фокуси роботи спеціалізованих служб в області, зазначивши, що «наше найголовніше завдання - надати допомогу постраждалим від насильства, а спеціалізовані послуги - це потужний інструмент надання такої допомоги»

Захід відбувся в рамках Програми ООН з відновлення та розбудови миру, яку реалізують 4 агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО). Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії.