портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Відбувся воркшоп на тему усної історії війни для працівників культури Донеччини

Опубліковано 20 квітня 2024 року, 12:30 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

19 квітня відбувся онлайн-воркшоп "Усна історія війни: слухати та говорити" для працівників культури Донецької області, організований та проведений Донецьким обласним краєзнавчим музеєм.

Вибір теми обумовлений важливістю розуміння та вивчення досвіду людей, які пережили/переживають війну як суттєвого джерела збереження інформації про сучасні історичні події.

Спікерка заходу Ірина Ейгельсон, кандидатка психологічних наук, старша дослідниця Центру досліджень медіації та діалогу Національного університету "Києво-Могилянська академія", надала учасникам цінні знання та практичні поради щодо психологічної підготовки інтерв'юера до спілкування з респондентами, які мають травматичний досвід, піклування дослідника про себе та про оповідача, уникнення ретравматизації та інших аспектів роботи з усною історією війни.

Під час зустрічі учасники мали можливість активно брати участь у дискусіях, ділитися досвідом та ставити запитання спікерці. Окрім того, була організована робота групах з цікавими практичними завданнями.

Захід виявився корисним для тих, хто тільки починає працювати з усною історією війни, оскільки він надав теоретичні основи і практичні навички, необхідні для ефективного ведення спілкування з оповідачами та вивчення їхнього досвіду. Учасники отримали розуміння стратегій психологічної підготовки та захисту, що допоможе їм стати впевненими і вмілими в роботі з такою чутливою темою.

Плідною зустріч була і для тих, хто вже працює над збором усних свідчень, оскільки учасники обмінялися досвідом з іншими фахівцями, оновили знання про практики та стратегії роботи з усною історією війни, а також отримали нові ідеї для подальших досліджень.