портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Вступники з тимчасово окупованих територій зможуть вступати до всіх закладів вищої освіти України без ЗНО

Опубліковано 17 липня 2020 року, 13:30 , Департамент освіти і науки облдержадміністрації

Президент України Володимир Зеленський підписав  прийнятий Верховною Радою України Закон «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо особливостей вступу до закладів вищої освіти осіб з тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Донецької та Луганської областей» від 3 липня 2020 року № 744-ІХ, який набрав чинності 12 липня поточного року. 

Раніше з ініціативою щодо відміни ЗНО для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій, яка знайшла підтримку у керівництва держави,  виступив голова Донецької облдержадміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко. 

Відповідно до Закону, для осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія окремих районів Донецької та Луганської областей, територія населених пунктів на лінії зіткнення, тимчасово окупована територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, які отримали документ про повну загальну середню освіту, прийом на навчання до закладів вищої освіти здійснюється у межах установлених квот прийому до закладів вищої освіти України за результатами вступних випробувань.

Крім цього, цим Законом передбачено, що особи, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія окремих районів Донецької та Луганської областей, територія населених пунктів на лінії зіткнення, тимчасово окупована територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, можуть за бажанням разово скористатися правом на безоплатне навчання зі стипендіальним забезпеченням на підготовчих курсах закладів вищої освіти тривалістю до одного року з наступним вступом до закладів вищої освіти як внутрішньо переміщені особи у порядку, визначеному Умовами прийому на навчання для здобуття вищої освіти.

Завдяки прийняттю цього Закону створені сприятливі умови для вступу до закладів вищої освіти особам, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія та територія населених пунктів розташованих на лінії зіткнення.

Нагадаємо, що стартувала інформаційна кампанія про програму спрощеного вступу для мешканців з тимчасово окупованих територій «Тебе тут чекають», що було запущено Міністерством освіти і науки України спільно з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Мета програми – залучити якомога більше вступників із Криму та Донбасу до українських закладів вищої та фахової передвищої освіти.